Vi ønsker oss «ingenting» til jul

Kanskje er det på tide med ett års kjøpestopp?

ORDSKY: I år treffer du blink hvis du rett og slett gir bort ingenting til jul.  Foto: YouGov/Oslo Handelsstands Forening
ORDSKY: I år treffer du blink hvis du rett og slett gir bort ingenting til jul. Foto: YouGov/Oslo Handelsstands Forening Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse utført av av YouGov for Oslo Handelsstands Forening, svarer nordmenn flest «ingenting» eller «vet ikke» på spørsmål om hva vi ønsker oss til jul.

Penger, lottogevinster og snille barn er også hyppig representert blant svarene, ifølge pressemeldingen.

Er dette deg? Da kan det være verdt å prøve ut ett års kjøpestopp

Sterk kjøpekraft

Nordmenns generelle kjøpekraft er formidabel, og vi får bedre råd for hvert år som går. Dette skyldes ganske enkelt at nordmenns lønn har økt i større grad enn den generelle prisstigningen. Norge er på den grønne gren, har økonomiprofessor Steinar Holden tidligere uttalt til DinSide.

Lønns- og prisutviklingen i Norge siste understreker dette bildet:

GOD RÅD: Det er bare alkohol og tobakk som har blitt dyrere sammenlignet med nordmenns lønn de siste 30 årene. Foto: BERIT B. NJARGA/TUVA MOFLAG
GOD RÅD: Det er bare alkohol og tobakk som har blitt dyrere sammenlignet med nordmenns lønn de siste 30 årene. Foto: BERIT B. NJARGA/TUVA MOFLAG Vis mer


Da er det kanskje ikke så rart at nordmenn ikke ønsker seg noe særlig til jul. Mange har råd til å kjøpe det de trenger gjennom året.

– Å gi gaver er tydeligvis en utfordring. Hva gir man til noen som har alt fra før? Det er ikke uten grunn at mange sentre har såkalte gavekonsulenter som hjelper kunden med gode ideer og riktige gaver. De kan til og med handle inn for deg, sier utviklingssjef Lars Fredriksen i Oslo Handelsstands Forening (OHF).

Blant de mer materielle ønskene som fremkommer i undersøkelsen er Apple-produkter populært blant både menn og kvinner. Nordmenn regelrett elsker iPhone, noe som også gir seg utslag i årets julegaveønsker.

Kjedene du bør unngå: Norske klesbutikker får stryk i ny undersøkelse

Alternative gaver

Men du trenger jo ikke å kjøpe noen ting til den som har alt. Det finnes nok av alternative gaver du kan gi bort til jul. Opplevelser eller forbruksvarer passer for de fleste. Sett sammen en eske med gode oljer, pesto og parmesan så har du noe som bokstavelig talt faller i smak.

Organisasjoner som Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Regnskogfondet har mange gode formål du kan støtte. Besøk nettsidene deres for å gi en gave til noen som virkelig trenger det, og setter pris på det.

Og er du blant dem som ikke vet hva du ønsker deg, finnes det råd. Som gir deg god råd. Gjør som DinSides økonomijournalister og prøv ett år med kjøpestopp. Da får du både oppleve gleden av å se kontoen vokse, i tillegg til å kjenne på følelsen av å ønske seg noe.

Fra kjøpestopp til pensjonssparing: Du sitter igjen med fire ganger så mye

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer