Skulle du ønske Skatteetaten lettet litt på sløret?
Skulle du ønske Skatteetaten lettet litt på sløret? Vis mer

Vi letter på skattesløret

Da er skattetallene offentliggjort. I skyggen av både statsbudsjett og høstferiee, og i en meget ullen innpakking. For det vi får vite er bare en del av sannheten. Men plotter du dine anslag inn i vår nysgjerrigperkalkulator får du et bedre bilde av hva naboen egentlig tjener.

I skyggen av det meste

Så er skattetallene publisert. På tampen av høstferien, kun få timer før statsbudsjettet offentligjøres. Det er nesten så en kunne mistenke Skatteetaten for å bevisst tåkelegge tallene?

- Tradisjonen tro legger vi ut skattelistene natt til første fredagen i oktober, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten. - Det passer tidsmessig i forhold til skatteoppgjøret, og vi har gjort det slik i mange år nå. De blir liggende ute på våre nettsider i tre uker.

Ingen grunn til å mistenke Skatteetaten for å time det slik at det skal drukne i statsbudsjettet, med andre ord.

Mystisk og tåkelagt

Om tidspunktet for publisering av skattelistene ikke er valgt for å havne i skyggen av statsbudsjettet, er opplysningene i seg selv ganske bra tåkelagt. Ja, en kan søke på navn og postadresse og få opplyst nettoformue, nettoinntekt og utliknet skatt - men disse tallene sier jo egentlig ikke så mye. Hvordan har deg seg, for eksempel, at noen kan leve i ekstrem luksus, med inntekt og formue lik null?

Her kan du lese mer om hva likningstallene faktisk sier.

Skattetallene lyver, i beste fall pynter de på sannheten. Nysgjerrige sjeler kan imidlertid puste lettet ut: Vi kan hjelpe deg litt nærmere sannheten. Fjorårets kalkulator for nysgjerrigperene gir et mer nøyaktig anslag over hva folk har tjent, ved hjelp av tall du henter fra skatteetaten, og noen variabler du kan finne frem til selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller smarteste likningstallfikserne klarer vi ikke avsløre, ei heller fanger kalkisen opp selvstendig næringsdrivende, men ved hjelp av et par gjetninger kan du regne deg mye nærmere sannheten for de fleste vanlige lønnsmottakere.

Kalkulatoren vår fikk raskt kallenavnet Nysgjerrigperkalkulatoren.

Slik bruker du kalkulatoren

For å bruke kalkulatoren trenger du de tre nøkkeltallene du får oppgitt fra Skatteetaten. Det vil si nettoformue, nettoinntekt og utliknet skatt.

I tillegg må du putte inn noen variabler selv:

  • Har vedkommende barn som forsørges? (Hvis ja, fyll inn hvor mange.)
  • Er vedkommende gift? (Hvis ja, kryss av.)
  • Har vedkommende firmabil? (Hvis ja, fyll inn nypris.)
  • Brutto gjeld. (Fyll inn ditt anslag av personens gjeld.)
    Her begynner det å bli litt vanskelig. Men som hovedregel kan vi si at jo høyere gjeld, jo større fradrag. Tipper du for høy gjeld, vil bruttolønnen være lavere enn vårt anslag - tipper du for lav gjeld, vil lønnen være høyere.
  • Boligens markedsverdi. (Fyll inn antatt markedsverdi på vedkommendes bolig. Til dette kan du for eksempel bruke vår boligens-verdi-kalkulator.
Vi kunne selvsagt lagt til flere variabler, men for at beregningene ikke skal bli alt for søkte, har vi valgt å sette grensen her.

- Ikke med i beregningen

En kjapp-og-grei test av en håndfull personer som fylte inn med egne (sikre) data da vi laget kalkulatoren i fjor, viser at kalkulatoren, slik den står nå, viser noe forsiktige anslag.

Samtlige, med unntak av en som har kjøpt bolig i løpet av året, fikk en beregnet bruttolønn som lå et anselig stykke under det den faktisk var i året som gikk.

Grunnen til dette, er at det er noen faktorer som er tatt ut av regnestykket. Dette er rett og slett fordi jo flere usikre variabler en har, jo større feilmargin må en regne med.

Moro er det lell. Trykk her for å se hva naboen egentlig tjener.

Her finner du skattelistene fra klokken 00:00 natt til fredag 06. oktober

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Dette sier likningstallene

Selv om skattelistene viser navn, fylke, kommune, postnummer og alderen til skattesubjektene, er det tallene de fleste er interessert i. Men hva sier egentlig tallene?

Mange får penger igjen på skatten. Foto: Per Ervland. Foto: Per Ervland
Mange får penger igjen på skatten. Foto: Per Ervland. Foto: Per Ervland Vis mer


Comeback for ufortjent kjendis

Kanskje er det pressens behov for førstesideoppslag som forklarer at det skrives så mye om skattelistene hvert år. Det er i alle fall neppe behovet for å beskrive virkeligheten. Til det lyver tallene for mye.