Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

- Vi lekte hund

Foreldre forteller ikke alltid sannheten.

Om du påstår at du aldri har løyet for barna dine, er sannsynligheten stor for at du lyver.

For det kan dreie seg om alt fra uskyldige løgner som: ”Det er ikke flere karameller igjen” til mer omfattende, som: ”Pappa er bortreist på kurs i noen uker” og ”vi leker bare hund!”.

Les mer om foreldrene som ble tatt på fersken lengre ned i artikkelen.

I en undersøkelse magasinet Redbook har utført, innrømmer 84 prosent av mødre at de lyver til barna sine rundt en gang i måneden. Og heldigvis fikk hele 76 prosent av mødrene dårlig samvittighet etterpå, melder MSNBC.

Dette lyver menn om
Greit å lyve
Avslører løgn

Og godt er det at barna som regel verken tar skade av de usaklige løgnene du finner på når dere er på handletur, eller større løgner der du prøver å avvenne barnet ditt med en uvane: ”Hvis du ser for mye på TV får du firkantete øyne!”.

Har du problemer med å nekte den lille gullungen din noe? Test her om barna dine er bortskjemte.

Kastet ut av flyet i fallskjerm

Her er flere eksempler på hva foreldre har løyet om:

Ida
- Jeg var sikkert seks år før jeg oppdaget at brus var et eget konsept, ikke en blanding av juice og farris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rune
- Isbilen ringer bare når den er tom.

Jane
- Alle forteller at julenissen eksisterer – det gjorde vi også! Vi pratet i vei om at han flyr over hustakene med rensdyrene sine, gir gaver til alle, og ikke minst at han som kommer julaften virkelig ER julenissen! Og du skrev ønskebrev til ham hvert år.

Ingrid Marie
- Da jeg var fire år hadde jeg en dukke som het Gunn Elisabeth. Jeg elsket å klemme på dukka, og det hele endte med at jeg klarte å presse øynene hennes inn i hodet. Hodet var for øvrig fullt av blå streker etter at jeg gikk amok med mammas maskara. Hun skranglet mer og mer, og til slutt ramlet den ene armen hennes av også. Det gjorde ingenting – for jeg hadde jo massevis av tape og en god stiftemaskin. En dag våknet jeg opp, og til min store overraskelse hadde Gunn Elisabeth langt, fyldig og krøllete hår. Hun hadde også to øyner, og begge armene var intakte. Jeg løp inn på mammas soverom, og fortalte de gode nyhetene.

- Ingrid, Gunn Elisabeth har bare vært litt i vaskemaskinen, sa mamma til meg.

- Først da jeg var 20 år gammel fortalte mamma sannheten – at hun hadde vært så flau over krapylet av ei dukke at hun fikk nok, og at hun var redd for at folk skulle tro at vi ikke hadde råd til en ny.

Anne
- Du må ikke leke med fyrstikker, for da tisser du på deg om natten.

Lillian
- Jeg har ikke løyet så mye, men heller fortiet. Hva jeg blant annet har fortiet, er at jeg slett ikke var så pliktoppfyllende og skikkelig som barna mine tror med tanke på skolen. Av de tre årene jeg gikk på engelsklinjen, var jeg fraværende i cirka ett år. Jeg tegnet alt fra moteklær til fancy leiligheter i de skoletimene jeg i det hele tatt var til stede.

Lynn
- Barna mine foretrakk kylling framfor noe annet. For å variere kostholdet deres begynte jeg å servere fisken tilapia, og fortalte barna det var kylling med en annen smak. Den kjøpte de, så da jeg ga dem laks, sa jeg det var rosa kylling. De kjøpte den også!

Mor
Når sønnen min var tre år gammel, bestemte vi oss for at han måtte slutte med smokk. Vi visste at dette ville bli en utfordring, så vi lagde en plan. En dag han var i barnehagen, dyppet jeg alle smokkene i tabasko. På kvelden klagde sønnen min over smaken på smokken og sa jeg måtte vaske den. Jeg dyppet den i litt vann og ga den tilbake til ham. – Den smaker fortsatt vondt, sa han. Jeg svarte:

- Jeg tror smokken din har råtnet, og forklarte at det samme skjer med smokker som med bananer. De blir råtne, og det skjer når barnet er rundt tre år. Den natten gikk sønnen min og la seg uten smokk.

Diane
Jeg var alenemamma i mange år, og da reiste jeg mye med min lille sønn. Da han var tre år gammel sa jeg at hvis han sparket setet foran seg ville piloten komme og kaste ham ut av flyet med en fallskjerm.

- Ganske brutalt, men jeg var så sliten! Sønnen min har aldri sparket et flysete siden.

Kvinne
- Min fire år gamle datter våknet og kom inn på soverommet da mannen min og jeg hadde sex. Vi forklarte henne at vi lekte hund. Svaret ble godtatt, og deretter utbrodert i barnehagen.

Og i tilfelle du lurer: Dette lyver vi om på daten

Vil at barna kan stole på deg

Løgner skal selvfølgelig ikke bli en del av ditt daglige repertoar. Du må vise at barna dine kan stole på deg. Det er også viktig å snakke åpent og ærlig om sex og sykdom og andre vanskelige temaer, skriver MSNBC. Da er det mye lettere for dem å komme til deg når de selv har noe pinlig eller vanskelig som de vil snakke med deg om.

- En del av jobben din som forelder er å passe på hva som røpes i forhold til barnets alder og utvikling, sier Michele Borba, som har skrevet boken 12 Simple Secrets Real Moms Know.

Hun sier det ofte er bedre å fortelle en liten del av sannheten enn virkelighetens harde fakta.

Og hva med deg da? Har du noen gang løyet til ungene?

Lyver du?

Har du noen gang løyet til barna dine? (Avsluttet)
Ja, flere ganger. En liten løgn i ny og ne kan vel ikke ta skade. (58%) 138
Tja, jeg har vel gjort det en gang eller to, men liker det ikke! (26%) 63
Nei, jeg har aldri løyet til barna. Jeg er ekstremt opptatt av å være 100 prosent ærlig. (16%) 37
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.