Vi låner stadig mer

Har du mer eller mindre gjeld enn gjennomsnittet?

Vi låner penger i et raskere tempo. Økte boligpriser må ta noe av skylden. Foto: Per Ervland
Vi låner penger i et raskere tempo. Økte boligpriser må ta noe av skylden. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De lave rentene stimulerer låneveksten, og ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at vi stadig låner mer penger og at nordmenns gjeld øker med raskere fart enn før.

Totalt skyldte norske husholdninger 2.261 milliarder kroner i slutten av desember 2011, og dette er en oppgang på 7,3 prosent sammenlignet med året før.

Tall fra SSB/Intrum Justitia viser at gjennomsnittlig personlig gjeld i Norge er 565.200 kroner.

Dette er de ferskeste ligningstallene og sier egentlig bare noe om hvordan det stod til ved utgangen av 2010. Det er derfor grunn til å tro at den gjennomsnittsgjelden nå er høyere, men ligningstall for 2011 er ikke klare.

KALKULATOR: Så mye kan du låne

Øker mest i vest

Ikke overraskende er det store forskjeller fra landsdel til landsdel. Den laveste gjeldsveksten de siste ti årene har vært i Sogn og Fjordane, hvor gjelden har økte med 100 prosent til 414.700.

Men i Vest-Agder har tendensen vært en annen. Personer som bor i dette fylket, har økt gjelden mest i landet, fra 227.400 kroner for ti år siden til 569.300 kroner, som er en vekst på 150,4 prosent.

Høyest gjennomsnittlig gjeld er det imidlertid i Oslo hvis man sammenligner fylkene, her ligger snittet på 707.100 kroner. Ikke overraskende med tanke på boligprisene i hovedstaden.

Hva er en fornuftig gjeld for deg? SE: Hvor mye bør du låne?

Evig stigning?

Selv om Norges Bank stadig advarer mot gjeldsveksten, ser det ikke ut som om nordmenn lytter eller er videre bekymret for fremtiden.

Norges Bank og andre makroøkonomer nevner ofte at et normalt rentenivå ligger på fem-seks prosent, men nå må vi tilbake til høsten 2008 for å finne en styringsrente på over fem prosent.

SE OGSÅ: Noen bør sette penger i banken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer