Vi kjøper mer rusbrus

Det er ingen overraskelse at salget av rusbrus, eller fruktdrikk med alkohol, har økt etter at salget ble flyttet fra polet til dagligvarebutikkene. Nå er tallene klare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV86260)]

Rusbrussalget har økt med 7,3 millioner liter første halvår 2003 sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt var registrert forbruk første halvår i år på 10,2 millioner liter, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Målt i ren alkohol økte det registrerte forbruket av fruktdrikk med 329 liter fra første halvår 2002 til første halvår 2003. Økningen fordelte seg på 192 liter ren alkohol i 1. kvartal og 137 liter i 2. kvartal.

DinSide har smattet seg gjennom 30 rusbrustyper, trykk her, eller på lenkene til høyre for å lese vår dom.

Økningen som SSB melder om, skyldes i stor grad overgangen fra polsalg til butikksalg. I følge Dagbladet viser tall fra Bryggeri- og mineralvannforeningen og Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) at rusbrussalget har gått ned fra 943.000 liter i juli, til 572.000 liter i august.

Mindre øl

Forbruk av øl som er registrert i Norge første halvår 2003, gikk ned med 7,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Nedgangen var på nesten 9 millioner liter, henholdsvis 4,5 og 4,4 millioner liter i 1. og 2. kvartal i år.

10,8 prosent mer brennevin

Forbruket av brennevin som er registrert første halvår 2003 var 4,8 millioner liter, en økning på 468 000 liter, eller 10,8 prosent. Det registrerte vinforbruket var 26,3 millioner liter første halvår, en økning på vel 1 million liter, eller 4,0 prosent, sammenlignet med første halvår 2002.

2,82 liter alkohol per person

Målt i ren alkohol (antall alkoholliter) drakk hver innbygger over 14 år 2,82 liter alkohol første halvår i år. Dette er en økning på 0,06 alkoholliter, eller 2,2 prosent, fra samme periode i 2002. Det samlede registerte forbruket var første halvår vel 10,3 millioner alkoholliter. Dette fordelte seg på 4,8 millioner liter øl, 3,1 millioner liter vin, 1,9 millioner liter brennevin og 0,5 millioner liter fruktdrikk, alt omregnet til alkoholliter.

Kilde: Statistisk Sentralbyrå.