Vi kaster 190.000 brød hver eneste dag

Med en snittpris på 20 kroner går brød for 1,4 milliarder kroner i søpla årlig.

Det er helt greit å kjøpe flere brød i samme slengen. Men da bør du ha plass i fryseren, slik at du kan ta opp etter behov.  Foto: TUVA MOFLAG
Det er helt greit å kjøpe flere brød i samme slengen. Men da bør du ha plass i fryseren, slik at du kan ta opp etter behov. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år kaster nordmenn store mengder mat som er fullt brukbar. Faktisk går hver fjerde handlepose rett i søpla, og nordmenn taper tusenvis på dårlige planlagte matinnkjøp.

LES OGSÅ:

Både frukt og grønt, meierivarer, kjøtt og fisk finner veien til søppelbøtta før det når matfatet. Verstingen er likevel ferske brød. Vi kaster utrolige 190.000 brød hver eneste dag. Det utgjør nærmere 70 millioner brød i året.

Les også: Nordmenn har unødvendig datoskrekk

Spar 10.000 kroner

DinSide har tidligere påpekt at en småbarnsfamilie kan spare 10.000 kroner på matbudsjettet ved å planlegge innkjøpene bedre. I snitt kaster vi mat for 2.000 kroner per person. Men her er småbarnsforeldrene verst i klassen, og kan antagelig spare enda mer.

– Jeg handler bare én gang i uka, og kjøper inn hele ukens brødforbruk når jeg storhandler. Brødene legges i fryseren og tas opp når det er tomt. På den måten har vi alltid «ferskt» brød, og slipper å kaste brødene fordi de har blitt dårlige, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett til DinSide.

Tips til hvordan du sparer penger på matbudsjettet får du av DinSides Økonomiekspert på God Morgen Norge i dag klokken 07.15.

Les også: Coop overvåker handlekurven din

Slik varer brødet lenger

Kaster du mye brød?

(Avsluttet)
Det skjer, men sjelden(43%) 645
Nei, aldri(32%) 491
Ja, litt for ofte dessverre(25%) 375
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Frys halve eller oppskåret brød for å unngå at brødet blir tørt eller muggent i brødboksen. Hvis det ferske brødet blir liggende en dag eller to, kan du dessuten fukte det under springen i kaldt vann noen sekunder og så legge det i ovnen på 200 grader i 10 minutter.

Ellers har Matvett tips til hva du kan gjøre med gammelt brød:

  • Du kan lage krutonger til salater og supper av brød i terninger som du freser i litt olivenolje, hvitløk og krydder etter smak.
  • Du kan lage arme riddere ved å dyppe brødskivene i en blanding av egg, sukker, melk, litt kanel og kardemomme, som du steker i godt smør. Server med syltetøy og rømme eller med oppskåret frukt, rosiner og sirup.
  • Du kan lage griljermel ved å kjøre gamle skalker eller tørt brød i kjøkkenmaskinen. Perfekt å bruke på gratenger og i desserter.

Dagligvareduell: Hvem vinner av Rema 1000 og Coop Extra?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!