- Vi kan stoppe spredningen av AIDS

Ny vaksine kan knekke dødsviruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AIDS er blant vår tids mest fryktede og dødelige sykdommer. Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) lever drøyt 40 millioner mennesker med HIV, og 8.000 dør som følge av AIDS hver eneste dag.

Les også: Når bør du hiv-testes?

Innen fem år

Nå ser det imidlertid ut til at forskerne endelig kan ha utviklet en vaksine mot dødsviruset. Ifølge lederen av "World Foundation for AIDS Research an Prevention", Luc Montagnier, kan den nye vaksinen være en realitet innen fire-fem år. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Stanser forsøk på hiv-vaksine

- Vår fremste oppgave er å utvikle en ny medisin som kan utrydde AIDS. Det er ikke mulig å få til på få år, men jeg håper at jeg i løpet av min livstid kan få oppleve at vi klarer å knekke virusinfeksjonen. Det tror jeg er fullt mulig, sier Montagnier til Reuters.

25 millioner døde

Den 76 år gamle forskeren mottok i går, sammen med sin kollega Francoise Barre-Sinoussi fra Pasteur-instituttet, nobelprisen i medisin for sitt arbeid med å identifisere hiv-viruset.

Les også: Frykt og fordommer mot hiv

Forskere verden over har jobbet intenst over de siste tjue årene for å kunne fremstille en vaksine mot AIDS, men så langt har altså ingen lykkes. Men selv om det er gjort mange medisinske fremskritt, har man ikke lykkes med å bli kvitt viruset. I dag kan AIDS-pasienter få forlenget levetiden ved hjelp av en miks av ulike medisiner.

Siden tidlig på 1980-tallet har 25 millioner mennesker mistet livet som følge av ADIS.