- Vi kan lage menneskesæd

En gruppe tyske forskere har gjort et gjennombrudd med stamceller. Det kan bety at forskerne i fremtiden kan lage ekte menneskesæd.

Forskningen på stamceller har gitt mange nye muligheter på områder som medisinen tidligere måtte gi opp. Nå er tyske forskere på sporet av en teknikk som gjør at de kan lage sæd av stamceller.

Det vil blant annet bety at menn som er blitt sterile ved en ulykke eller på grunn av medisiner, kan dyrke fram sædceller av sine egne stamceller. Men er det en realistisk fremtidsmulighet?

Sliter du med å bli gravid? Behandlingsformen refleksologi kan være løsningen.

Ikke uten risiko
- Det er jo en realistisk mulighet for å utvikle en slik metode. Men ved slik kunstig utvikling kan det være en forhøyet risiko for at det oppstår genetiske mutasjoner som kan føre til feil i fosterets utvikling, forteller sier professor Steinar Funderud til Mozon.no.

- Dette er jo ikke første gang det kommer store oppslag om denne typen forskning. Jeg vil ikke kalle dette noe stort gjennombrudd, men samtidig er det jo ikke heller helt uten interesse, mener Funderud.

Han får støtte av den finske forskeren Hannu Sariola som også mener at vi bør vente litt med å sprette champagneflaskene.

- Jeg vil ikke kalle dette noen milepæl i stamcelleforskningen, ettersom spermceller tidligere har blitt utviklet fra embryonalceller. Det nye i denne forskningen er at sædcellene kan utvikles fra voksne stamceller. Jeg synes vi i alle fall skal vente og se om dette noen gang kan brukes ved kunstig befruktning, sier Sariola til Mozon.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nye tanker om eggdonasjon

Uferdig forskning
De tyske forskerne har valgt ut stamceller fra et område i ryggmargen som normalt ville utviklet seg til celler i forskjellige muskler. Cellene som ble tatt fra frivillige forsøkspersoner, ble så påvirket slik at de i stedet utviklet seg til et forstadie av vanlige sædceller.

Forskerne påpeker at de fortsatt trenger mer kunnskap om hvordan de kan videreutvikle de uferdige cellene til friske sædceller.

- Dette er et område med en enorm utvikling. Men vi er fortsatt flere år unna en ferdig behandling som kan brukes på infertile menn, sier den britiske forskeren Harry Moore ved stamcellesenteret på Universitetet i Sheffield til BBC News.

Oppdagelsen fra de tyske forskerne ble presentert på en internasjonal konferanse om infertilitet og er publisert i fagmagasinet Gamete Biology: Emerging Frontiers on Fertility and Contraceptive Development.

Hva er egentlig stamceller? Les mer på Lommelegen: