Vår evne til å sortere ut det som er viktig i den daglige informasjonsstrømmen,og å huske det, synes stadig å bli bedre, viser en ny studie.   Foto: colourbox.com
Vår evne til å sortere ut det som er viktig i den daglige informasjonsstrømmen,og å huske det, synes stadig å bli bedre, viser en ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer

Vi husker stadig bedre

Informasjonssamfunnet er bra for oss.

God hukommelse

Synes du det er lett å huske det som er relevant med informasjonstrykket vi har i dag? (Avsluttet)
Ja, det går helt fint (53%) 78
Nei, det blir for mye(26%) 39
Usikker (21%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Menneskets IQ-nivå blir høyere for hver generasjon. Det slo James R. Flynn, en forsker fra New Zealand, fast allerede på slutten av 1980-tallet. Fenomenet "Flynneffekten" oppsto i kjølevannet av Flynns forskning, og det ble nylig referert til denne i en ny svensk studie.

Studien kunne slå fast at også hukommelsen vår bare blir bedre og bedre for hver generasjon. Ifølge forskerne bak studien blir vi stadig bedre både på å lagre og huske personlige minner.

Les også: - Få fart på hukommelsen

Utdanning og kosthold

Lars-Göran Nilsson er professor i psykologi ved Stockholms universitet, og han har ledet studien der 4.200 tilfeldig valgte personer i alderen 25-80 år lot seg teste for hukommelsen sin over en tjueårs-periode, med fem års mellomrom hver gang.

- Vi har kommet frem til at menneskets evne til å huske blir sterkere for hver generasjon, sier han til Svenska Dagbladets nettutgave.

I studien fikk forsøkspersonene blant annet se på bilder av et tjuetalls ansikter som de senere ble bedt om å plukke ut av en større mengde. I tillegg ble de bedt om om å utføre en rekke handlinger rett etter hverandre, eksempelvis å brette et stykke papir, eller å rulle det sammen til en ball. Senere ble de bedt om å beskrive hva de hadde gjort, i kronologisk rekkefølge.

Forskerne mener at blant annet høyere utdanning og et sunnere kosthold kan ha en avgjørende betydning for at menneskene husker bedre for hver generasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Utdanning gir bedre hukommelse

Motbeviser tidligere påstander

Pål Johan Karlsen mener dagens høye utdanningsnivå hjelper oss til å huske bedre.  Foto: Leif Gabrielsen
Pål Johan Karlsen mener dagens høye utdanningsnivå hjelper oss til å huske bedre. Foto: Leif Gabrielsen Vis mer


Pål Johan Karlsen har forsket på hukommelse, og står bak bøkene "Slik får du bedre hukommelse" og "Hva er hukommelse". Han kjenner til den svenske forskningsstudien, og mener den er med på å motbevise tidligere teorier om at det hektiske informasjonssamfunnet vi lever i skal gjøre oss dårligere til å huske.

- Noen har hatt en teori om at vår tids utstrakte bruk av data og mobiltelefoner vil føre til at vi blir dummere og husker mindre. Denne studien er med på å motbevise nettopp dét. Med et høyere utdanningsnivå enn noen gang tidligere er vi i dag i stand til å motta og håndtere ekstreme mengder kompleks informasjon, sier han til DinSide Helse, og legger til:

- Se for eksempel på universitetsutdanningen. Som student må du evne å dra essensen ut av et stort fag, og trene opp en analytisk evne. Det er ingen tvil om at høyere utdanning er med på å gjøre oss mer effektive til å behandle stadig mer kompleks informasjon.

Les også: Gap opp for bedre hukommelse