Havregrøt laget med havregryn fra "Smak forskjellen", og med tradisjonelt Bjørn havregryn. Det var litt forskjell, men hva smakte best? Foto: Berit B. Njarga
Havregrøt laget med havregryn fra "Smak forskjellen", og med tradisjonelt Bjørn havregryn. Det var litt forskjell, men hva smakte best? Foto: Berit B. NjargaVis mer

Vi har satt Smak forskjellen på prøve

Resultatet ble ikke helt som forventet.

Flere av dagligvarekjedene tilbyr egne produktserier, og Coop er intet unntak. Deres matvareserie Smak forskjellen skal ifølge Coop selv bestå av produkter av aller høyeste kvalitet. Hvert enkelt produkt er nøye utvalgt på bakgrunn av definerte kriterier som råvarekvalitet, opprinnelse, bearbeidingsprosess og kvaliteten på sluttproduktet."

Slik beskriver Coop selv sin matvareserie, men er det faktisk mulig å smake forskjell, slik navnet på produktserien lover?

Det har DinSide testet i praksis. Nærmere bestemt blindtestet. Det gikk ikke helt slik vi, og antakelig ikke slik Coop, forventet.

>> Du vil ikke tro hvilket kjøtt disse pølsene inneholder

Få forskjeller


To menn og to kvinner har fått i oppdrag å smake på åtte forskjellige matvarer fra Coops produktserie, og på åtte tilsvarende produkter fra andre, konkurrerende merkevarer.

Oppgaven for våre blindtestere har vært å sammenlikne de to matvarene med hverandre, og avgjøre hvilket de tror kommer fra produktserien Smak forskjellen.

Dette viste seg å være lettere sagt enn gjort. På kun to av åtte matvarer fant testerne en klar forskjell på produktet fra Coop og det andre - i Coops favør.

I de fleste tilfellene var forvirringen derimot stor, og det ble definitivt ingen klar seier til produktene fra Smak forskjellen. I mange tilfeller foretrakk nemlig flertallet av blindtesterne det konkurrerende produktet, og ikke det fra Smak forskjellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under kan du se bilder fra vår blindtest, og se produktene vi har smakt på og vurderinger av disse.

Dette er alle produktene vi har smakt på og sammenlignet i blindtesten. Foto: Berit B. Njarga
Følgende åtte produkter fra Coops matvareserie "Smak forskjellen" er blitt satt på prøve. Foto: Berit B. Njarga
Hvilke smaker best, A eller B? 100 prosent blindtest.
Havregrøt laget med havregryn fra "Smak forskjellen", og med tradisjonelt Bjørn havregryn. Det var litt forskjell, men hva smakte best? Foto: Berit B. Njarga
Pesto var et av produktene som hadde den største smaksforskjellen i Coops favør. Foto: Berit B. Njarga


Les også: Stor test av ferdig bernaisesaus

 Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis merFerskpresset appelsinjuice

 • Smak forskjellen Appelsin med fruktkjøtt (uten pant), 1 liter: 29,90 kr
 • Bama 100% ferskpresset appelsinjuice (uten pant), 1 liter: 31,90 kr
 • Appelsinjuice kan smake så mangt, men begge produktene våre blindtestere smakte på fikk skryt.

  Derimot var det ingen klar enighet om hvilken appelsinjuice som måtte være fra Smak forskjellen. To av testerne mente Bamas juice var best, mens de to andre syntes juicen som var fra Smak forskjellen også smakte bedre. Fifty-fifty resultat, altså.

   Foto: Berit B. Njarga
  Foto: Berit B. Njarga Vis mer  Snacksgulrøtter

 • Smak forskjellen snackgulrot, 150 gram: 13,90 kr
 • Spiseklar babygulrot Gulrotfabrikken, 150 gram: 10,00 kr
 • Snacksgulrøttene fra produsentene så svært like ut, men heller ikke her klarte varene fra Coops smakfulle serie å overbevise blindtesterne.

  Joda, gulrøttene smakte forskjellig, men tre av fire blindtestere foretrakk babygulrøttene fra den andre produsenten, blant annet fordi de var sprøere.

  Smak forskjellen-gulrøttene var en smule tørre, påpekte smakspanelets flertall.

   Foto: Berit B. Njarga
  Foto: Berit B. Njarga Vis mer  Småtomater

 • Smak forskjellen Piccolo tomater, 200 gram: 37,90 kr
 • Bama Dulcita tomater, 200 gram: 34,00 kr
 • Småtomatene viste seg å ha testens desidert minste forskjell. Her ble det rett og slett uavgjort, ettersom halve smakspanelet ikke klarte å finne noen forskjell på tomatene, begge smakte akkurat like godt, var deres konklusjon.

  De to andre blindtesterne valgte derimot hver sin favoritt. Altså var det ingen stor smaksforskjell, navnet til tross. For noen kan det kanskje bli utslagsgivende at Coop-tomatene var dyrket i Norge, mens Bama-tomatene var dyrket i Nederland.

   Foto: Berit B. Njarga
  Foto: Berit B. Njarga Vis mer  Soltørkede tomater

 • Smak forskjellen soltørkede tomater, 180 gram: 60,90 kr
 • Santa Maria Sundried Tomatoes in oil, 280 gram: 35,90 kr
 • Også her var det tre smakstestere som var enige om hvilket produkt som smakte best: De soltørkede tomatene fra Santa Maria. Tester nummer fire fant ingen stor forskjell.

  De tre blindtesterne syntes Coops tomater var for harde i konsistensen og hadde en litt skarp smak. De fant altså en forskjell, men kanskje ikke akkurat den Coop hadde lagt opp til.

  Dette er dessuten produktet med den desidert største prisforskjellen, du betaler nesten det dobbelte for et langt mindre glass med soltørkede tomater.

   Foto: Berit B. Njarga
  Foto: Berit B. Njarga Vis mer  Pata Negra spansk skinke

 • Smak forskjellen Pata Negra, 60 gram: 54,90 kr
 • Taga Iberico, 60 gram: 52,90 kr
 • Også her var tre av fire blindtestere svært enige i sin dom: Skinken fra den ene produsenten hadde en bedre konsistens, og en rundere, fyldigere smak, lød dommen.

  Hvilken? Skinken fra Taga, ikke den fra Smak forskjellen. Altså nok et produkt hvor flertallet smakte forskjell - i favør av konkurrenten.

   Foto: Berit B. Njarga
  Foto: Berit B. Njarga Vis mer  Pesto

 • Smak forskjellen Pesto alla Genovese, 130 gram: 41,20 kr
 • Barilla Pesti alla Genovese, 190 gram: 33,90 kr
 • Endelig et produkt hvor alle fire blindtestere var enige.

  De to produktene vi testet opp mot hverandre var nemlig relativt forskjellige både i konsistens og på smak. Samtlige fire blindtestere konkluderer med at Barillas pesto er feitere og saltere, mens Smak forskjellen virker mer som hjemmelaget og har en rikere smak.

   Foto: Berit B. Njarga
  Foto: Berit B. Njarga Vis mer  Bratwurst

 • Smak forskjellen Bratwurst, 225 gram: 29,90 kr
 • Gilde Groovy Bratwurst, 225 gram: 36,90 kr
 • Vi smakte definitivt forskjellen på bratwurst fra Coop. Her var det ingen tvil, alle fire testere kunne slå fast at bratwursten fra Coop smaker best og ser best ut. I tillegg er den også billigst.

  Gildes variant derimot, minner ifølge testerne mer om julepølse med sin grå farge og anonyme smak.

   Foto: Berit B. Njarga
  Foto: Berit B. Njarga Vis mer  Havregryn

 • Smak forskjellen lettkokte havregryn, 750 gram: 16,50 kr
 • Bjørn havregryn lettkokte, 1 kilo: 16,90 kr
 • Etter å ha smakt på to varianter av havregrøt tilberedt med samme oppskrift, men med hvert sitt produkt, var dommen klar:

  Alle fire testere foretrakk grøt laget av Bjørn Havregryn, som alle fire regnet med var fra Smak forskjellen. Den gang ei. Bjørns havregryn fikk skryt for å ha en bedre smak enn havregrynene fra Coop.

  Les også: Dette smakte gugg og tapetlim!