Vi har prøvd mCash på Bunnpris og MobilePay på Rema 1000

Mobilbetaling på matbutikken høres smart ut. Men det er det ikke.

<B>MCASH VS. MOBILEPAY: </b>mCash fungerer på Bunnpris, mens MobilePay fungerer på Rema 1000. Og der har du i og for seg det største problemet med dagens mobilbetaling. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MCASH VS. MOBILEPAY: mCash fungerer på Bunnpris, mens MobilePay fungerer på Rema 1000. Og der har du i og for seg det største problemet med dagens mobilbetaling. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å få med dagligvarebutikkene er viktig, helt klart. Dagligvare har et kjempestort volum og høy frekvens, sa administrerende direktør Tor Jacobsen i Valyou til Dinside i fjor.

Mobilbetalingstjenesten klarte aldri dette, og Valyou ble tidligere i år lagt ned.

Men 1. desember fikk Danske Banks MobilePay innpass i alle Rema 1000-butikker, og den siste tida har mCash vært et godkjent betalingsmiddel på Bunnpris.

Nå kan du altså betale med mobilen i matbutikken. Dinside har sjekka hvor bra dette fungerer i praksis.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi testa mobilbetaling med Valyou før nedleggelsen

TESTA: Betaling med mCash på Bunnpris-butikk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TESTA: Betaling med mCash på Bunnpris-butikk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


mCash på Bunnpris

Dinside tok først turen til Bunnpris på Grønland Basar i Oslo for å kjøpe halspastiller med mCash.

BETALINGSTERMINALEN: En QR-kode dukker opp i kassa, som kan leses av mCash-appen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BETALINGSTERMINALEN: En QR-kode dukker opp i kassa, som kan leses av mCash-appen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det fungerte slik:

 1. Kassamannen slo inn varen, og det dukket opp en QR-kode på skjermen foran kassa.
 2. Vi tok opp vår iPhone og låste den opp med fingeravtrykk.
 3. Så åpnet vi mCash-appen, slo inn mCash-koden og trykket på «Betal»-knappen.
 4. Ved å sikte oss inn på QR-koden på butikkens skjerm ble den raskt lest av i appen, og vi fikk opp hva butikken ville ha for halspastillene.
 5. Da var det bare å godta betalingen, få beskjed i appen om at betalingen var i gang, vente litt og få beskjed fra kassamannen om at alt var i orden.
Vi hadde ingen tekniske problemer, og skanningen av QR-koden gikk langt raskere enn vi hadde fryktet. Men slike koder krever likevel en viss presisjon, og føles utdatert.

LES OGSÅ: Test av mCash, MobilePay og Vipps – hvem er best?

TESTA: Betaling med MobilePay på Rema 1000-butikk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TESTA: Betaling med MobilePay på Rema 1000-butikk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


MobilePay på Rema 1000

Vi gikk videre til Rema 1000 i Trelastgården i Oslo for å kjøpe en banan med MobilePay.

BETALINGSTERMINALEN: En liten dimp ved siden av betalingsterminalen lar deg bruke MobilePay. Legg merke til at også terminalen kan brukes med NFC-betaling, uten at MobilePay benytter den muligheten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BETALINGSTERMINALEN: En liten dimp ved siden av betalingsterminalen lar deg bruke MobilePay. Legg merke til at også terminalen kan brukes med NFC-betaling, uten at MobilePay benytter den muligheten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
JAVEL: Vi har til gode å se noen gå forbi en reklame for mobibetaling og bryte ut i jubel. Folk bryr seg neppe, og det med god grunn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JAVEL: Vi har til gode å se noen gå forbi en reklame for mobibetaling og bryte ut i jubel. Folk bryr seg neppe, og det med god grunn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det fungerte slik:

 1. Kassamannen slo inn varen, vi ba om å betale med MobilePay og han ga oss valget mellom å skanne en QR-kode på skjermen foran kassa eller legge mobilen inntil en boks ved siden av betalingsterminalen. Vi valgte sistnevnte.
 2. Vi tok opp vår iPhone og låste den opp med fingeravtrykk.
 3. Så åpnet vi MobilePay-appen, slo inn MobilePay-koden og trykket på betalingsikonet.
 4. Ved å legge mobilen inntil MobilePay-boksen fikk vi raskt opp hva Rema 1000 ville ha for bananen.
 5. Med et sveip ble betalingen godkjent, og en digital kvittering ble «skrevet ut» i appen.

Heller ikke her hadde vi noen tekniske problemer. Å la kunder velge mellom å betale med QR-koder eller berøring ser vi for oss kan skape forvirring, men vi liker berøring langt bedre enn eldgammel QR-teknologi, så tommel opp for muligheten.

LES OGSÅ: Vi har testa Skandiabankens innlogging med QR-kode

MobilePay eller mCash?

Dinside har gjort ett kjøp med hver løsning, og skal på ingen måte kalle dette en fullverdig test. Men vi har allerede sagt at vi liker MobilePay sin app langt bedre enn mCash sin, og vi foretrekker også deres betaling i butikk-løsning. Begge gjør det de skal, men MobilePay gjør det bedre.

For berøringsbetaling via NFC eller Bluetooth kjennes mye bedre enn å skanne QR-koder. Og MobilePay-appens design ligger lysår foran mCash sin, med småting som kvitteringsanimasjoner for å gjøre opplevelsen litt morsommere.

MobilePay har også en funksjon for å registrere mobilen i kassa først, og betale når alle varene er skannet og pakket.

LES OGSÅ: Derfor tar ikke mobilbetaling av i Norge


Dårligere enn bankkort

Alt tyder på at vi om noen år kommer til å betale det meste med mobilen. Men ingenting tyder på at at dagens løsninger er veien å gå.

Med én app som fungerer noen steder, og en annen app som fungerer andre steder, blir mobilbetaling mer styr enn nytte. I et slikt rotemarked har ikke mobilbetaling en eneste åpenbar fordel.

Hadde vi brukt én app til alle kjøp, så hadde vi for eksempel hatt et hav av digitale, søkbare kvitteringer. Kjekt. Men slik er det ikke i dag, og bankkort er både raskere og enklere:

Det fungerer uavhengig av hva slags mobil du har, hvor mye batteri du har og hvilken butikk du har i nærheten. Og du har flere tiår med trening.

Så med mindre du av en eller annen snodig grunn hater bankkort, bør du la mobilen ligge i lomma neste gang du er på butikken.

LES OGSÅ: Tror ikke du kan la lommeboka ligge før 2020

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!