Vi har flere millioner 50-øringer liggende

Verdier for flere millioner er ikke vekslet inn etter at 50-øringen forsvant i fjor.

En kjapp oppsamlingsrunde i huset vil antakelig gi deg en større fangst av 50-øringer. Foto: Berit B. Njarga
En kjapp oppsamlingsrunde i huset vil antakelig gi deg en større fangst av 50-øringer. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50-øringen forsvant som betalingsmiddel 1. mai i fjor, men det betyr ikke at den er borte fra nordmenns skuffer og skap.

Fortsatt har vi nemlig flere millioner 50-øringer liggende, som ikke er levert inn.

>> Se betydningen til de norske myntene

155,5 millioner kroner

Til tross for at det altså er over ett år siden 50-øringen ble ubrukelig i det daglige, har vi fortsatt mange av dem liggende.

– Per 28. oktober 2013 var det over 311 millioner stk. brune 50-øringer som fortsatt ikke var levert inn, forteller Synne Ekrem, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank til DinSide.

Dette tilsvarer en pengeverdi på om lag 155,5 millioner kroner.

Kommer du over 50-øringer hjemme hos deg, kan du forsøke å bytte dem inn i nærmeste bank, selv om de kan si nei til å ta dem i mot.

– Bankene er ikke forpliktet til å ta i mot mynten etter 1. mai 2012, forteller Ekrem.

Alternativet er å levere inn myntene til Norges Bank i Oslo, eller Norges Banks depoter som blir driftet av NOKAS i byene Tromsø, Trondheim, Bergen og Stavanger. Her finner du informasjon om innlevering av de utgåtte myntene.

Bor du derimot langt unna de største byene, kan myntene sendes til Norges bank i posten, men da bør man avveie om fraktkostnaden overstiger gevinsten av å veksle dem inn.

Har utenlandske penger liggende

Mye tyder på at nordmenn også kan ha store verdier liggende i utenlandsk valuta. Forex Bank har tidligere vist til en undersøkelse om at bare i Oslo har befolkningen mer enn 89 millioner kroner liggende i utenlandsk valuta. Og femti prosent av disse anslås å ha verdier på over 500 kroner.

Spesielt om du er ofte i Sverige og har tatt ut svenske kontanter, lønner det seg å ta en kikk etter svenske sedler. Ved nyttår blir nemlig den eldste versjonen av de svenske femtilappene og tusenlappene ugyldige som betalingsmiddel.

Les også: Vent med harryhandelen