Vi gomler mest klementin

Nordmenn spiser mye mer klementiner til jul enn svensker og dansker.

Nordmenn spiser fire kilo klementiner hver i november og desember, nesten dobbelt så mye som danskene og svenskene.

- Nordmenn har sterke tradisjoner knyttet til julen. Før i tiden var klementinene bare å få tak i på denne tiden av året. På et tidlig tidspunkt har klementinen så blitt en selvsagt del av julestemningen, og i større grad enn hos våre skandinaviske naboer, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

I løpet av hele året spiser gjennomsnittsnordmannen fem kilo, dansken fire og svensken 3,5.

Først dessert
I løpet av dette årets to siste måneder setter nordmenn til livs 18 000 tonn klementiner. Eller 850 semitrailere fullastet med klementiner.

- Sydfrukter har lenge vært en viktig tradisjon i norsk julefeiring, og da først som dessert. Eksotiske frukter ble betraktet utelukkende som nytelsesmiddel og ikke næringsmiddel, sier forsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

Den første nye eksotiske julekosten kom sjøveien via Bergen. I løpet av tidlig 1900-tall ble mandler og rosiner en del av julematen. Klementinene kom i 1963.

- Vi er veldig tradisjonsbundne i matveien til jul, men det er svenskene og danskene også. Forklaringen på hvorfor klementinen står sterkere hos oss er rett og slett at matskikkene har utviklet seg forskjellig, sier Bugge.

Utvider sesongen
Siden den algeriske munken Clement Rodier ble ’’far’’ til den første klementinen ved å krysse mandarin med appelsintypen pomerans i 1890, har klementinen gjennomgått mange forbedringer. Den er blitt søtere, lettere å skrelle og skal være steinfri.

Det finnes også flere sorter av den - bare i Norge har vi mellom 12-14 forskjellige. Norske fruktdisker får den også fra stadig flere land.

- Selv om vi spiser absolutt mest nå i desember, er klementinen er i ferd med å bli helårsfrukt. Den du kjøper i butikken nå kommer fra landene rundt Middelhavet. Om sommeren importerer vi fra Sør-Afrika og Argentina, sier Hanne Linnert i Bama.

I år spiste nordmenn hele 6000 tonn klementiner utenfor julesesongen.

Øket dosen
Det store inntaket av klementiner nå i desember er en viktig kilde til C-vitaminer. Daglig inntak av C-vitaminer hjelper kroppen til å bli motstandsdyktig mot infeksjoner, i disse dager vil det for mange si forkjølelse.

Nylig økte Sosial- og helsedirektoratet anbefalt minstedose som følge av nye forskningsresultater. En voksen person trenger nå 75 milligram C-vitaminer om dagen, mot 60 milligram tidligere.

 

Mozon.no, 26.12.2005