Vi er kondom-kløner

Nordmenn er verdens dårligste til å bruke kondom. Nå smittes flere av farlige kjønnssykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Norske ungdommer gir blaffen i å bruke kondom. Det betyr at stadig flere smittes av klamydia, som i verste fall kan gjøre kvinner sterile.

- Alt ligger egentlig til rette for at unge skal bruke kondom. Kunnskapen er der og kondomene er mange steder gratis. Allikevel ser vi at svært mange dropper kondom når de har sex med en kjæreste eller en ny partner, forteller Siv Gamnes ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.

Gamnes som er spesialist i seksuell rådgivning, mener at norske ungdommer har blitt dårligere til å bruke kondom i løpet av de siste årene. Samtidig eksploderer spredningen av klamydia, med opp mot 20.000 nye oppdagede tilfeller i Norge i løpet av det siste året.

- Mange unge er nok litt naive og tror at sykdommene ikke vil ramme dem selv. Og dessverre har vi ikke noen oppskrift på hva som skal til for å få flere til å bruke kondom, som er det eneste som kan beskytte mot spredningen av kjønnssykdommene, sier Gamnes.

Bruker du kondom riktig? Her er 7 gode tips:

Verdens dårligste
Norske ungdommers holdning til kondomer bekreftes også av en internasjonal undersøkelse av kondom-produsenten Durex. Undersøkelsen viser at nordmenn er på verdenstoppen i sex uten kondom, hele 3 av 4 nordmenn har hoppet i høyet med en partner uten å bruke beskyttelse.

En undersøkelse av britiske ungdommer viser også at risikoen for kjønnssykdommer ikke er et viktig argument for å bruke kondom. Tenåringene synes risiko for å bli gravid og mindre søl er viktigere argumenter for å bruke kondom. Mindre intimitet, mer følelse og bruk av andre prevensjonsmidler, ble oppgitt som grunn til å droppe kondomene, i følge undersøkelsen fra Southampton University i England.

- Det er svært viktig at de unge forstår at andre prevensjonsmidler ikke beskytter mot kjønnssykdommer. Vi er nøye med å understreke det for unge jenter som for eksempel begynner på p-piller, sier Gamnes.

Farlige sykdommer
Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Et problem med klamydia er at det ofte ikke er noen klare symptomer på smitten, særlig hos kvinner. Infeksjonen kan gi skader på egglederne og er den viktigste årsak i Norge til barnløshet hos kvinner.

I likhet med flere andre seksuelt overførbare sykdommer, opptrer klamydia ofte med små og utydelige symptomer.

Sykdommer som herpes, hepatitt og HIV er også seksuelt overførbare. HIV er heldigvis fortsatt ganske sjeldent i Norge, men hvert år blir allikevel over 200 nordmenn smittet av den dødelige sykdommen.

Les også: Alt om prevensjon i Prevensjonsguiden

 

Mozon.no, 11.08.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer