Ny undersøkelse viser at det lønner seg å klage på mobiltelefonen når den blir ødelagt. Foto: colourbox.com
Ny undersøkelse viser at det lønner seg å klage på mobiltelefonen når den blir ødelagt. Foto: colourbox.comVis mer

Vi burde klage på mobilen

Men stor mistillit til bransjen kan være grunnen til at vi sjelden tar oss bryet med å reklamere.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet dropper fire av ti å reklamere på mobiltelefonen når den går i stykker, selv om det ikke er kjøpers feil at mobilen gikk i stykker.

Men Forbrukerrådets undersøkelse viser også at du får hjelp hvis du klager. Likevel har mange forbrukere ikke tillit til elektronikkbransjen, og mange lar være å klage på ødelagt telefon.

Forbrukerrådet har gjennomført to omfattende tester og undersøkelser. I den første undersøkelsen reklamerte de på 17 mobiltelefoner kjøpt i butikker og på nett. Bakgrunnen for testen er at mange forbrukere opp gjennom årene mener at de blir dårlig behandlet av butikker, verksteder og produsenter. Mens kundene har nektet for at telefonene har vært utsatt for støt, slag og fukt, har selgerne og verkstedene hevdet det motsatte - og avslått kostnadsfri reparasjon, skriver Forbrukerrådet.

DinSides journalist ga seg ikke: NetCom snudde tvert

Plantet feil

I sommer kjøpte Forbrukerrådet 17 mobiltelefoner i private navn. Telefonene ble brukt i trygge omgivelser, og ikke utsatt for hverken fukt, slag eller støt. Deretter plantet laboratoriet Nemko, på oppdrag for Forbrukerrådet, forskjellige feil på telefonene, før de reklamerte til butikkene.

Til butikkene fortalte de at de hadde brukt telefonene på normal måte, men at telefonene ikke lenger virket. Ville telefonene bli reparert uten problemer?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger du forsikre mobilen?

Alle ble reparert

Svaret viste seg å bli et rungende ja. 16 av de 17 telefonene ble reparert så bra at de etterpå fungerte like godt som før. Bare én reparasjon var litt for dårlig.

Alle telefonene ble dessuten reparert kostnadsfritt for kunden, og det var ingen påstander om at telefonene hadde blitt utsatt for fukt, slag eller støt.

Undersøkelsen viser altså at butikkene og verkstedene har behandlet eierne av de 17 telefonene slik de skal. Forbrukerrådet kan altså ikke bekrefte myten om at serviceverkstedene «alltid» avslår reparasjon.

- Dette var overraskende, og veldig positivt. Det er betryggende at det ikke var noen feilaktige påstander som gjorde at vi ikke fikk kostnadsfri reparasjon, sier juridisk rådgiver Vivian Mikalsen i Forbrukerrådet.

Hun har vært ansvarlig for mobiltelefoner i Forbrukerrådet i flere år, og har behandlet mange klager fra kunder som har fått avslag på kostnadsfri reparasjon fordi verkstedet har påstått at telefonen er brukt feil.

- På bakgrunn av mange henvendelser om dette fryktet vi at resultatet av undersøkelsen skulle være helt annerledes, sier hun.

1-kronesmobilene er ofte dyrest

Stor mistillit til bransjen

Resultatet av reparasjonstesten står i sterk kontrast til en spørreundersøkelse Forbrukerrådet har utført blant forbrukere som har kjøpt ny mobiltelefon det siste året.

Av de over 1000 personene som har svart på undersøkelsen, sier 30 prosent at de kjøpte ny telefon fordi den gamle gikk i stykker, og 26 prosent sier de kjøpte ny fordi den gamle var utslitt.

Med andre ord kjøpte over halvparten ny telefon fordi de ikke kunne bruke den gamle lenger.

Og når telefonen får en feil som kunden mener selger eller produsent er ansvarlig for, er det bare seks av ti (60 prosent) som reklamerer til butikken eller produsenten. Fire av ti lar være å reklamere når de får problemer med telefonen sin.

Årsaken kan handle om tillit. For hver tredje forbruker (36 prosent), sier de har liten eller meget liten tillit til mobiltelefonbransjen.

Bare hver femte (20 prosent) sier de har stor tillit eller meget stor tillit til mobiltelefonbransjen.

Hvilket mobilabonnement skal du velge? Her er det beste for deg!

Hva er din erfaring med å klage på mobiltelefonen? Diskuter under artikkelen!