Vi blir syke på jobben

Vet du at det er stor fare for å plukke opp vinterforkjølelsen på jobben? Årsaken er kollegene dine som går på jobb selv når de er syke.

Vi er inne i forkjølelsessesongen, og ifølge ekspertene finnes det over 200 forkjølelsesvirus som sprer seg og som smitter overalt hvor det er mennesker. Dette gjelder særlig på skolen og jobben.

En undersøkelse som Gallup har foretatt for svenske Apoteket, viser at 85 prosent av svensker går på jobben, selv om de er forkjølet, melder Aftonbladet. Ifølge Folkehelseinstituttet har det ikke blitt gjort liknende undersøkelser i Norge, men det er sannsynlig at situasjonen er lik som Sverige.

Les også: Syk eller ikke syk? Gå på jobben eller holde sengen?

- Hygienisk sett er det ganske ugunstig å gå på jobben når man er syk, men det finnes jo ingen regler for når man skal gå på jobb eller ikke, sier Rose-Marie Brinkeborn, som er ekspert på infeksjonssykdommer, til den svenske avisen.

Heller ikke Folkehelseinstituttet kan gi noen klare grenser for når du bør holde senga.

- Man er gjerne mest smittsom like før sykdommen og idet den bryter ut, men da er man sjelden klar over hva det blir av det, så det er vanskelig å gjøre noe med. Det er lett å si at man skal ta kroppens symptomer på alvor, og holde seg hjemme hvis man har høy feber og kjenner seg ordentlig syk, som under en ekte influensa, men det er vanskelig å gi konkrete råd i forhold til sykdomsgrad og smitterisiko, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved instituttets smitteverndivisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du å bli forkjølet!

Den svenske undersøkelsen viser også at 46 prosent ikke gjør noe mot forkjølelsen.

Ønsker du å unngå å bli smittet, er det imidlertid flere råd du kan følge.

Slik unngår du smitte
Ønsker du å unngå å bli smittet av kollegaen din som sitter ovenfor deg og hoster, harker, nyser og syter, eller andre syke på jobben, er det flere ting du kan gjøre:

Vask hendene dine ofte og nøye, spesielt etter du har truffet noen som er forkjølet. Fingrene dine er rene bakteriebomben! Det er også viktig å passe på kostholdet ditt, og sørge for nok søvn og trening. Og bruk nesepapir som kastes etter bruk og lukk plastposen.

Bruker du solhatt til å forebygge høstforkjølelsen? Det kan du like gjerne slutte med!

- Det verste er om man nyser på folk, men det holder bare med at én forkjølet person puster på en annen person, for at smitten spres, forklarer Brinkeborn.

Akupunktur viser også til gode resultater ved forebygging av forkjølelse.

- Særlig barn responderer veldig på forebyggende behandling med akupunktur. Det er også fornuftig å spise ordentlig mat, så regelmessig som mulig. På denne tiden av året gir varm og sterk mat mer næring, så styr unna sommermat som salater. I tillegg bør man unngå trekk og vind. Spesielt nakke og korsrygg er utsatte områder. Og husk å vaske hendene, sier Akupunktør NAFO Cathrine Nodberg ved Alternativklinikken i Oslo.

Hun legger til at når man først er blitt forkjølet hjelper det også med akupunkturbehandling, som kan åpne tette neser, lindre vond hals og dempe hoste. Og jo fortere man kommer til behandling, jo fortere blir man frisk. I tillegg anbefaler Nodberg å kutte ut melkeprodukter, som skaper mer snørr og slim.

Men selv om det går an å forebygge forkjølelse, er dette noe vi alle likevel kommer til å få.

- Jeg tror vi må akseptere at vi blir smittet med forkjølelse noen ganger hver vinter. Rådene om å vise hoste- og nysehygiene og vaske hendene, gjelder like fullt i Norge som i Sverige, sier Nøkleby.

Har du en syk mann hjemme? Her er førstehjelp for syke menn.