Hjelp! Hvilket tilbud er best? Foto: COLOURBOX.COM
Hjelp! Hvilket tilbud er best? Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Vi blir forvirret av butikktilbudene

Synes det er vanskelig å vite hva som faktisk er et godt kjøp.

"Tilbud!" "3 for 2" "50 % større pakning til samme pris"

Slike tilbud får vi midt i fleisen når vi går inn i en dagligvarebutikk. Det er fordi butikkene vet at lokketilbud fungerer, og får oss til å handle mer. Og det er jo greit det, hvis tilbudet er bra, og det er noe vi trenger.

Slik lokkes du til å handle mer - se triksene

Men det er ikke alltid vi klarer å se om tilbudet faktisk er noe å hoppe av glede over. En ny undersøkelse gjort av det britiske selskapet Lightspeed Research viser at flesteparten av oss blir mer forvirrede enn opplyste over supermarkedenes tilbud. Faktisk klarte ikke to tredjedeler av de spurte i undersøkelsen å plukke ut det beste bacontilbudet når de ble presentert med reelle tilbud fra britiske dagligvarebutikker.

Synes du det høres rart ut? Se om du klarer å bruke rask hoderegning til å regne deg frem til hvilket av tilbudene under som er best:

  • A - Tre 175 grams pakker á seks baconstrimler til 4 pund
  • B - Åtte baconstrimler i en 250 grams pakke til 1,98 pund
  • C - Tre ganger valg A for 10 pund.
  • D - Tre ganger valg B for 5 pund.
Klarte du å regne ut hvilket tilbud som er best uten å dra frem mobilkalkulatoren? Det gjelder å regne det om til kilopris. Da er det tilbud C som er best, for her betaler du 10 pund for 1575 gram bacon, noe som gir en kilopris på 6,35 pund. Til sammenligning gir valg A en kilopris på 7,62 pund, valg B gir en kilopris på 7,92 pund, mens valg D gir en kilopris på 6,67 pund. Les mer om hvilke tilbud de spurte ble bedt om å velge mellom hos Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke nødvendigvis hoderegningsferdighetene det kommer an på, heller. Problemet er at tilbudsvarer blir presentert på utallige forskjellige måter. Noen ganger presenteres pris per stykk, noen ganger pris per vektenhet (og da kan det være både per 100 gram og per kilo), noen ganger pris per volumenhet (liter eller deciliter). Og andre ganger slankes størrelsen, mens prisen i praksis økes.

Undersøkelsen viste at en av ti på handletur faktisk tar med kalkulatoren. For det er når måleenhetene varierer mellom to tilbud på like varer at vi ikke skjønner bæret. Er potetene i løsvekt rimeligere enn potetene i pose?

Ikke gå i salgsfella

Sjekk enhetspris

I Norge har vi regler om at enhetspris skal oppgis. Det betyr at prislappen skal opplyse om pris per kilo eller liter, for eksempel. Og det er det som kan være vrient. For på noen prislapper er pris per liter oppgitt, mens andre er det snakk om pris per desiliter. En skikkelig vrien nøtt er hvis du skal kjøpe fetaost. Hva lønner seg? Fetaost i kartong, fetaost på glass, eller fetaost i små plastpakker? I det første tilfellet betaler du for ren fetaost. I de andre to betaler du også for oljen fetaostbitene ligger i. Og selv om forholdet fetaost/olje kanskje står på den ene pakken, står det plutselig ikke på den andre. Ganske håpløst.

Du har sikkert også opplevd at butikkene slurver med prismerkingen. Opplever du dette bør du si fra til de butikkansatte. Butikkene er pålagt å ha klar og tydelig prisinformasjon. Det samme gjelder oppdatering av tilbudspriser. Det hender at kassene ikke er oppdatert på tilbudet du lokkes med ute i butikken. Følg med når varene skannes, og ta med kvitteringen for å sjekke etterpå.