Vett av å gå på nett

Nettvettregler og noen andre enkle forholdsregler kan gjøre barnets internettbruk til en hyggeligere og sikrere opplevelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

De fleste barn og unge er i dag hyppige brukere av mobiltjenester og Internett. Mange liker å chatte på internett for slik å få kontakt med jevnaldrende og det motsatte kjønn. Noen legger også ut bilder av seg selv på ulike nettsteder.

Dessverre er det slik at noen av disse chattevennene kan være voksne med onde hensikter, og bilder kan bli misbrukt og publisert på steder de aldri var ment å være på.

Derfor er det viktig at voksne lærer seg litt om podens nettbruk, og at foreldre og barn sammen følger noen enkle nettvettregler for å unngå ubehagelige situasjoner.

Nettavhengig? Ta testen her!

Foreldre har liten oversikt
De fleste ungdommer har gode ferdigheter og kunnskaper både om nettbruk og bruk av mobiltjenester som SMS. Ifølge en rapport publisert av Redd Barna opplever mange av barna at foreldrene viser liten interesse for hvem barna sender tekstmeldinger til.

Mange voksne tror også at de har en viss oversikt over hva poden bedriver på nettet, men sannheten er ofte at barn oppgir at de driver på med noe helt annet enn de faktisk gjør.

De fleste ungdommer sier at de opplever voksne som uvitende når det gjelder chatting. Voksne ser på chatting som samtaler med ukjente på nettet, mens ungdommene skiller klart mellom chatting med fremmede på åpne kanaler på Internett og chatting på lukkede kanaler som MSN med venner.

Les også: Slave av nettet

Lett å bli «venner»
I utgangspunktet er ungdom varsomme med å oppgi navn og annen kontaktinformasjon til fremmede, men det viser seg dessverre at forholdsreglene oppheves raskt når de får «venner» på nett. Etter så lite som 45 minutters chatting kan chattevennen gå fra å være en fremmed til å bli en venn, og personlig informasjon utveksles på nettet.

Som voksen er det svært viktig å være klar over denne inkonsekvensen i barns nettbruk, slik at du som forelder kan avverge at barnet blir utsatt for ubehagelige opplevelser i forbindelse med bruk av internett.

Les også: Sosial på internett

Vær forsiktig!
De aller fleste ungdom har heldigvis stort sett positive opplevelser på nettet; mange knytter gode vennskap og får utløp for ting det er vanskelig å snakke åpent om. Chatting på MSN er også en fin måte å oppdatere seg på det som skjer i vennegjengen.


Dessverre er det også mange som opplever ubehagelige ting i forbindelse med chatting. Dette kan være ekle forespørsler, stygge bilder som mottas, mobbing og stygge kommentarer. Dette oppleves som like sårende som om det skulle ha skjedd f.eks. på skolen.

Flere har også opplevd at ungdom de har avtalt å møte etter å ha blitt kjent på nettet, har vært en godt voksen mann med seksuelle hensikter, og enkelte ganger har dette resultert i alvorlige overgrep.

Les også: Privat sex å nettet

Det skjer også nokså ofte at bilder ungdom har lagt ut på nettet er blitt distribuert til helt andre kanaler og personer enn de var tiltenkt i utgangspunktet. Det er viktig å huske på at det er nesten umulig å fjerne bilder så snart de er spredt til forskjellige steder på nettet, bildene blir også værende i årevis, og kan senere bli en stor belastning.

Les også: Snubler over nett-sex

Nettvettreglene
Som voksen er det viktig å sette seg foran skjermen og lære litt om hva som skjer på en chattekanal.

Redd barna har også gitt ut en rapport om barn og unges chattekompetanse, der det finnes mange gode råd. Denne kan bestilles via Redd Barnas nettside.

Her er de viktigste nettvettreglene fra rapporten:

- Vær anonym. Ikke oppgi hva du heter, hvor du bor eller hvilken skole du går på.

- Bruk kallenavn både i epostadressen din og hvis du spiller spill, chatter og blogger.

- Ikke tro på alt som andre sier eller skriver om seg selv på nettet, det er lett å lyve.

- Vær forsiktig med å legge ut bilder av deg selv, og pass på hvem du sender bilder til.

- Pass på at nettsidene dine er passordbeskyttet. Bruk passord som er vanskelige for andre å gjette seg til.

- Gi aldri bort mobilnummeret ditt eller MSN-adressen din til noen på nettet som du ikke kjenner godt fra før.

- Hvis du opplever noe skummelt eller ubehagelig, meld fra til en voksen du stoler på.

- Hvis du skal møte en person du har blitt kjent med på Internett, ta med en voksen du stoler på.

Artikkelen er skrevet av barnelege Anne Lindboe, ved Ullevål universitetssykehus.