<B>MANGE SLØSER PENGER:</B> Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DNB Nor, tror mange nordmenn får sjokk når de finner ut hvor mye penger de egentlig sløser. Foto: DnB NOR
MANGE SLØSER PENGER: Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DNB Nor, tror mange nordmenn får sjokk når de finner ut hvor mye penger de egentlig sløser. Foto: DnB NORVis mer

Vet ikke hvor pengene tar veien

Hver syvende nordmann har ikke kontroll på egen økonomi.

Etter at DinSide lanserte sløsekalkulatoren, er det mange som har fått seg ubehagelig overraskelse, når de har fått kartlagt hvor mye penger de kaster bort på unødvendige ting.

Et kjapt søk gjennom etter nordmenn som har lagt ut resultatet fra kalkulatoren på sine åpne Facebook-profiler, viser at uhyggelig mange sløser bort flere titalls tusen kroner i året.

- Det er digg å kunne SLØSE litt, skriver en Facebook-bruker, som sløser for 48.623 kroner i året.

Tror mange får seg et lite sjokk

Nesten 50.000 kroner er riktignok bare småtteri sammenliknet med hva andre sløser. Enkelte kaster mer enn 100.000 kroner i året ut av vinduet.

- Ja, ja, det kan nok stemme bra det der, dessverre, skriver en annen bruker, som innrømmer at han sløser for 144.856 kroner i året.

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR er ganske sikker på at mange får seg en aldri så liten tankevekker når de ser hvor mye penger de egentlig bruker.

- Det er nok mange som får sjokk når de går inn i en slik kalkulator og får oversikt over eget forbruk, sier Jørgensen.

Hun forteller at undersøkelser viser at det ikke er mange som er flinke til å kartlegge sin egen økonomi.

- Bare én av fire setter opp egen budsjett - det betyr at tre av fire ikke har en slik oversikt. Men om du ofte ser tilbake på eget forbruk og tenker at «dette var vel ikke nødvendig», er det grunnlag for å ta en titt på egen pengebruk, sier Sodefjed til DinSide.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea Vis mer


Har ikke kontroll

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea mener også at alt for mange nordmenn mangler kontroll på pengene sine.

- Veldig mange nordmenn vet ikke hvor mye og hva de bruker pengene sine på i dag. I en undersøkelse gjennomført av Synovate for Nordea i år sier hver syvende nordmann at de ikke har kontroll over økonomien. To av fem nordmenn sier at månedslønnen fordufter før ny lønningspose, sier Sandmæl til DinSide.

Hun tror at mange som sliter med å få pengene til å strekke til, ville hatt en mye bedre situasjon dersom de var mer bevisste på hvor pengene går ut.

- Mange gjør seg nok blind på forbruket sitt fordi man ikke har økonomisk oversikt. Faren ved å tømme lommeboken hver måned er at man ikke klarer sine økonomiske forpliktelser, ikke er rustet for uforutsette utgifter eller for fremtiden, sier Sandmæl.

Skal lite til

Sandmæl sier at det ikke skal mange tiltak til før man får en litt hyggeligere økonomisk hverdag.

- Det handler om å bli bevisst, slik at du kan kutte og redusere kostnader. Vannflasken kan du fylle opp gratis i springen, brus og godis kan du kjøpe på dagligvarebutikken i stedet for i kiosken og matinnkjøpene dine kan du planlegge ved å skrive en handleliste før du går i butikken, sier Sandmæl.

Hun foreslår fire tiltak du kan gjøre nå for å få oversikt over pengebruken din:

1. Gå inn i nettbanken din å få en oversikt over hva du har brukt penger på det siste halve året.

2. Tenk hvilke kostnader du kan redusere og hvilke du kan kutte.

3. Bestem deg for hvor mye du skal bruke på mat, klær, helse, hygiene, fritid, reise osv i måneden. Ta gjerne utgangspunkt i SIFOs standardbudsjett.

4. Sett opp et budsjett og ikke minst følg det. Bruk nettbanken for å se hvordan du ligger an i forhold til budsjettet ditt.