Vet for lite om hoste

Hele 67 prosent av norske foreldre vet ikke at det finnes ulike typer hoste. Resultatet er mye feilmedisinering.

Undersøkelsen fra Norstat tyder på at mange foreldre mangler kunnskap om forskjellene mellom tørrhoste og slimhoste. De gir derfor barna midler beregnet til tørrhoste også når de faktisk plages av slimhoste.

- For et barn med slimhoste vil denne feilmedisineringen raskt forverre situasjonen; Midler mot tørrhoste virker nemlig hostedempende, og hjelper ikke luftveiene til å kvitte seg med slimet, som er selve årsaken til denne type hoste. Når slimet blir liggende i luftveiene, kan det skape grobunn for bakterier som faktisk kan forverre infeksjonen, sier produktgruppesjef Knut Bergwitz-Larsen i Boehringer Ingelheim til Mozon.

Lurer du på hva som er bra mot forkjølelsen? LES OGSÅ: TA KNEKKEN PÅ FORKJØLELSEN

Bra å hoste
Å hoste er ikke alltid et onde - ved slimhoste er det faktisk en nødvendighet. Hosten er nemlig en av kroppens viktigste måter å rense luftveiene på.

- Det finnes en god del reseptfrie hostemedisiner, men ikke alle har dokumentert effekt. Bisolvon løser opp og fortynner dette slimet, slik at det blir lettere for flimmerhårene å transportere det bort, og lettere å hoste opp skriver legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim i en pressemelding.

Seigt slim kan oppstå i forbindelse med ulike typer infeksjoner, så som forkjølelse. Da øker ofte mengden av slim i luftveiene, samtidig som det blir tykkere og vanskeligere å hoste opp.

 

Mozon.no, 14.01.2006