Vet for lite om brystkreft-fare

Nesten tre av fem kvinner vet ikke at risikoen for brystkreft øker med alderen, ifølge ny forskning.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nærmer seg oktober, som er måneden da det settes fokus på brystkreft i mange land, og flere nye undersøkelser har nå sett på kvinners kunnskap om sykdommen. Den kunne vært bedre, viser en undersøkelse gjort av den britiske veldedige organisasjonen Breast Cancer Care.

Les også: - Kreftfare med fettfattige bryster:

Tre av fem uten kunnskap
58 prosent av de 1.000 kvinnene i undersøkelsen kjenner nemlig ikke til at jo eldre de blir, jo større er risikoen for brystkreft.

Alder er en av de viktigste risikofaktorene for brystkreft, men i denne undersøkelsen er det de eldste som kjenner minst til sammenhengen, skriver organisasjonen på sine nettsider.

65 prosent av kvinnene mellom 45 og 54 visste ikke om den økte risikoen med alder, sammenlignet med 63 prosent blant de mellom 35-44 og 42 prosent mellom 18 og 24.

- Sammenhengen mellom høy alder og brystkreft er vel etablert, men disse overraskende resultatene avslører at beskjeden ikke når ut til flesteparten, sier Christine Fogg, administrerende direktør ved Breast Cancer Care.

Les også: Unge kjøper kreftforsikring:

3.000 tilfeller årlig
I Norge er brystkreft den desidert viktigste kreftsykdommen blant kvinner, og 3.000 nye kvinner får diagnosen hvert år. En av ti kvinner opplever å få brystkreft. De fleste blir heldigvis friske.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer


Leder i Norsk Brystkreftgruppe, professor Erik Wist, tror kunnskapen om sykdommen er annerledes i Norge enn i Storbritannia.

- Jeg vil tro flere kvinner i Norge kjenner sammenhengen mellom alder og økt risiko for brystkreft, blant annet fordi utdanningsnivået er jevnere i Norge enn i England. Men hvor mye det vil slå ut på en slik undersøkelse, vet man jo ikke, sier Wist til DinSide Helse.

Les også: Forskjell på kreft-overlevelse:

Også eldre bør undersøke
Wist tror imidlertid eldre kvinner i Norge tenker mindre på brystkreftrisiko enn yngre.

- Eldre er nok også mindre flinke til å gjøre selvundersøkelser. Det er en fordel at de gjør det, og jeg tror kvinner som har vært vant til å gjøre dette gjennom hele livet, fortsetter når de blir eldre. Men det er nok tungt å få kvinner over 70 til å begynne å gjøre det, sier han.

Les også: Bli kjent med brystene dine:

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen sier det kan være en trøst at kreften utvikler seg saktere hos eldre.

- Hele produksjonen av cellene går saktere i kroppen din når du er eldre, forklarer hun til Din Side Helse.

Les også: Dropper mammografi:

I Norge gjelder mammografi-programmet (brystkreftscreening) for kvinner mellom 50 og 70 år, og ca 80 prosent av norske kvinner benytter seg av dette tilbudet, ifølge Wist. Det pågår en diskusjon rundt hvorvidt programmet bør utvides til å gjelde kvinner ned til 45 år og for kvinner over 70. Kreftforeningen er blant dem som vil utvide ordningen.