Vet du hva du spiser?

Det er viktig å vite innholdet av maten vi spiser. Men forstår du hva som står på næringsdeklarasjonen?

Har du noen gang lest næringsdeklarasjoner på matvarer? Det har du sikkert, men om du forstår alt som står på dem, er en annen sak.

Visste du for eksempel at mange pizzaer har jukseost?

Kravene til merking av matvarer har økt, men ikke alle forstår hva ordene og tallene på merkingen betyr. Det kommer fram i en amerikansk studie, publisert i American Journal of Preventive Medicine, ifølge ABC News.

Norske eksperter er enig med at vi vil vite innholdet av maten, men at merkingen kan være vanskelig å forstå.

- Nordmenn er opptatt av næringsdeklarasjoner og fettinnhold. Dette gjelder spesielt de som vil slanke seg eller som har spesielle ernæringsmessige behov. Men næringsdeklarasjoner er vanskelige å forstå. Innen EU jobbes det med å revidere bestemmelsene og reglementet som ligger til grunn, og finne nye modeller som er lettere å forstå, sier rådgiver Anita Utheim Nesbakken ved Mattilsynet til Mozon. Hun legger til at Norge også deltar i dette arbeidet.

Ikke obligatorisk informasjon
I Norge har man næringsdeklarasjoner på flere varer, men i motsetning til i USA, er ikke dette obligatorisk informasjon. EU og EØS-landene følger en annet reglement, og krav om å deklarere næringsstoffene utløses kun dersom det fremsettes en påstand om produktets næringsinnhold. Søte og fete produkter er ofte uten en næringsdeklarasjon da de ikke fyller noen ernæringsmessige behov.

- Men mye tyder nå på at regelverket vil endres slik at det går mot en obligatorisk merking av næringsstoffer man vet kan ha en uheldig effekt på helsa, som produkter som inneholder mye sukker. Det er en stor og omfattende jobb å tilpasse regelverket etter kravene til forbrukerne, som utvikler og endrer seg hele tiden, forklarer Utheim Nesbakken.

Den amerikanske studien er basert på en undersøkelse på 200 pasienter ved diverse legekontorer. De fleste var velutdannede, men mange hadde problemer med å forstå innholdet av næringsdeklarasjonene.

Bare 22 prosent klarte å regne ut antall karbohydrater i to skiver lavkarbo-brød. Mange pasienter hadde store problemer med enkle matematiske regnestykker, som å regne ut antall kalorier i en flaske brus på 0,5 liter når næringsinnholdet var oppgitt i hele liter.

Ser bare på mengden
Ekspertene sier at forbrukere ikke alltid er like flinke til å vite hvordan de skal bruke informasjonen som står på næringsdeklarasjonen.

- De fleste som ser på næringsdeklarasjonen ser bare på mengden med karbohydrater, sier ernæringsfysiolog Felicia Stoler til ABC News.

Siden det er så vanskelig å forstå næringsdeklarasjonen, hvordan skal vi klare å spise riktig?

Kunnskap om ernæring
- De som vil spise riktig og skjønne mer av næringsdeklarasjoner må skaffe seg mer kunnskap om ernæring. De må blant annet forstå hva karbohydrater og proteiner er, og må se på informasjonen i forhold til hvordan de bruker produktet i kostholdet sitt, sier Utheim Nesbakken.

Hun legger til at Sosial- og helsedirektoratet har lagt ut informasjon på sine nettsider om anbefalingene av forskjellige næringsstoffer. De har også råd om hvilke matvarer du bør velge og hvilke du bør spise mindre av. Matvaretabeller med oversikt over næringsstoffer i enkeltmatvarer finnes også på Internett.

ICA, som har definert 2006 som et satsingsår på helse, er også opptatt av å få kundene sine til å forstå hva matvarene inneholder.

- ICA har utarbeidet en informasjonskampanje der kundene får hjelp til å forstå hva maten inneholder, samt råd om kosthold og gode matvaner, sier informasjonssjef Terje Gulbrandsen i ICA Norge AS.

Les også: Slik spiser du sunnere

 

Mozon.no, 29.09.2006