Vet du hva dette tegnet betyr?

Nå går alle de nordiske landene går sammen om å guide deg til bedre spisevaner.

Kriteriene for hvilke næringsmidler som kan få nøkkelhullsmerket er forbedret i den nye fellesnordiske merkeordningen for Nøkkelhullet. Foto: Helsedirektoratet
Kriteriene for hvilke næringsmidler som kan få nøkkelhullsmerket er forbedret i den nye fellesnordiske merkeordningen for Nøkkelhullet. Foto: Helsedirektoratet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er godt dokumentert at de fleste nordmenn får i seg for mye mettet fett, sukker og salt, og for lite kostfiber. I fjor ville myndighetene hjelpe forbrukerne med å foreta sunnere valg i matbutikken. De lanserte Nøkkelhullet, som er et symbol som settes på pakningen av matvarer som er viktige i et sunt kosthold.

Slik ser du at maten er sunn

Både ferdigpakkede matvarer og mat som ikke er innpakket, som fisk, frukt, bær, og grønnsaker og poteter, kan få Nøkkelhull.

Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge reglene gitt av myndighetene. Nøkkelhullet har eksistert i Sverige siden 1989.

Denne uken vil et nytt og forbedret Nøkkelhull lanseres, i tillegg til at merkingen av nøkkelhull-produkter standardiseres i Norden.

Dropp de dårlige matvanene
Må fortelle kalori-sannheten

Kriteriene for hva som kan få Nøkkelhullet er strammet inn i den nye fellesnordiske merkeordningen, melder Mattilsynet:

1. Skjerpede sukkerkrav

Produkter som er merket med Nøkkelhullet kan ikke lenger inneholder søtstoffer. Før var det bare yoghurt som kunne inneholde dette. Endringen blir nå relevant for brød- og gjærbaktst, knekkebrød, frokostblandinger og ferdigretter.

Mye sukker i frokostblandinger. Sjekk verstingene her!

- Helsemyndighetene i Norge, Sverige og Danmark ønsker ikke å bidra til økt søtsmak i maten. Det er risiko for at omfattende bruk av søtstoffer kan føre til en tilvenning til at maten skal smake søtt, melder Mattilsynet.

2. Sunt fiskefett

Fet fisk som makrell i tomat får nå lov til å bære det grønne merket. All fisk og sjømat, enten det gjelder ferskvare eller ikke, kan få Nøkkelhullet så lenge produktet ikke er bearbeidet.

For å ivareta det sunne fettet fra fisk i produkter med 50 prosent fisk eller mer, er det nå utarbeidet en egen gruppe for slike produkter. Kravet til fettinnhold i denne gruppen er 10 gram per 100 gram (uten fettet som kommer fra fisken), ifølge Mattilsynet.

Populær fiskemat som fiskekaker, fiskeboller og ferdigretter med laks kan dermed ikke merkes med Nøkkelhullet.

Vi spiser mer fisk

3. Krever mer fullkorn

Brød, knekkebrød og brødmikser må inneholde minst 25 prosent sammalt mel/fullkorn for å kunne merkes. Før holdt det med et mimnimumsinnhold av fiber.

Inntak av fullkorn skal ha en rekke gunstige helseeffekter, trolig på grunn av en rekke ulike næringsstoffer, som kostfiber.

Maksmengden for sukkerinnhold i brødmat skjerpes også. Frem til nå har brød med 10 gram sukker per 100 gram fått Nøkkelhullet, men nå endres maksgrensen til 5 gram sukker per 100 gram. Saltkravet er også skjerpet fra fra 0,6 gram til 0,5 gram natrium per 100 gram.

Se her hva brødene inneholder

4. Større fettvariasjon

Nå kan olje og flytende margarin også merkes. Tidligere var det bare matfett og visse typer lettmargarin som var godkjente Nøkkelhullet-produkter.

For å få Nøkkelhullet, må innholdet av mettede fettsyrer være høyst 20 prosent av det totale fettinnholdet. Dermed gjør Nøkkelhullet det enklere å finne sunnere olje og margarin til matlaging.

Ikke bare ett fett
Palmeolje-protest på Facebook

Det anbefales å kutte ned på inntaket av mettede fettsyrer, fordi det kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

5. Ferdigmat inn i varmen

Nå kan også ferdigmat merkes med Nøkkelhullet, som sandwicher og wraps. Pizzabunn, paier og piroger må ha en minimumsandel av fullkorn, dessuten har saltkravet også blitt strengere.

Sandwicher, wraps og bagetter skal inneholde minst 25 gram frukt/grønnsaker per 100 gram ferdig produkt. Høyst 30 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett, opplyser Mattilsynet.

Hvilken pizza er sunnest? Sjekk her!

Det må også være mer grønnsaker, frukt og bær i ferdigretter for at de skal bli godkjent. Hvis en ferdig middagsrett veier 400 gram, må det være 100 gram grønnsaker for å oppfylle kriteriene.

Og hva er hovedmotivet for Nøkkelhullet?

Norske helsemyndigheter har et mål om å få befolkningen til å spise sunnere, da det vil kunne redusere risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, en del kreftformer og beinskjørhet, meldes det i et notat fra Mattilsynet.

Noen kostholdfakta
ProduktFakta
Om saltNordmenns gjennomsnittlige inntak av salt anslås til cirka 10 gram per person per dag. Det er dobbelt så mye som anbefales. Man regner med at omtrent
tre firedeler av saltet kommer fra ferdigmat.
  
Om kjøttForbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid. Siden 1989 har det økt
med 23 kilo per person, og nå ligger det på rekordhøye 76 kilo per person i året.
  
Om fiskForbruket av fisk har minsket noe de siste årene og ligger nå på 39 kilo per
år. Myndighetene mener det vil være en fordel å øke forbruket av fisk i stedet for kjøtt. Anbefalingene er å spise fisk fire ganger i uken eller mer.
  
Om sukkerSukkerforbruket ligger på 33 kg sukker per innbygger. Sukkerets andel av kostens energiinnhold er fortsatt en god del høyere enn anbefalt. Brus og godteri er de største sukkerkildene i kostholdet. Anbefalingen er at maks 10 prosent av det daglige kaloriinntaket kommer fra tilsatt sukker.
  
Om grønnsakerGrønnsaksforbruket ligger på 67 kilo per innbygger i året og fruktforbruket på
91 kilo. Det er bra at forbruket har økt i senere år, men det hadde vært ønskelig med en dobling i inntaket av frukt og grønt.
  
Om fiberKostens fiberinnhold ligger på 25 gram per person per dag, mens anbefalt inntak er 25-35 gram per dag. Kornvarer er den viktigste kilden til kostfiber.
Kilde: Mattilsynet