Ved Universitet i Oslo er det over hundre forskjellige organisasjoner du kan engasjere deg i. Som student bør du bruke denne gyldne muligheten til å skaffe deg et fortrinn før du skal ut i arbeidslivet.  Foto: Colourbox
Ved Universitet i Oslo er det over hundre forskjellige organisasjoner du kan engasjere deg i. Som student bør du bruke denne gyldne muligheten til å skaffe deg et fortrinn før du skal ut i arbeidslivet. Foto: ColourboxVis mer

Vervene som får CV-en til å skinne

– Det er et kinderegg for deg som skal ut å søke jobb, sier leder ved Karrieresenteret.

En CV er på mange måter ditt profesjonelle DNA. På en side eller to skal du fremheve det som både karakteriserer deg og kvalifiserer deg for jobben du er på jakt etter. Det fine med ditt profesjonelle DNA, er at du påvirker det helt selv, gjennom studier, arbeidserfaring og tillitsverv.

Med de rette vervene øker du sjansene for å få drømmejobben. Derfor bør du rekke opp hånda neste gang du får mulighet til å engasjere deg.

Les også: Assad fikk sommerjobb som konsernsjef

Kinderegg

Gisle Hellsten leder Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.  Foto: UiO
Gisle Hellsten leder Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO Vis mer


Som nyutdannet kan man havne i en klassisk høna eller egget-situasjon. Du får ikke jobb uten erfaring, og du får ikke erfaring uten jobb. Men det er her tillitsvervene kommer inn. Engasjerer du deg i studentforeninger, politiske partier eller andre organisasjoner, skaffer du deg verdifull erfaring samtidig som du studerer.

– Med tillitsverv i en forening kan du få et kinderegg i stedet. Her får du utløp for engasjementet ditt, venner og nettverk, samt erfaring som vil være relevant for senere karriere, sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

Les også: Telefonen som kan koste deg intervjuet

Det gjelder ikke bare å delta

Hellsten forteller videre at det ikke er noen verv som nødvendigvis er bedre enn andre. All erfaring er mer relevant enn ingen erfaring. Det som imidlertid er svært viktig, er hva du får ut av vervet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man blir ikke i god form av å være medlem på Elixia, man må trene også, sier Hellsten.

Gjennom vervet kan du få erfaring du ellers ikke ville fått. Tar du ansvar for økonomien i en forening må du eksempelvis lære deg regler for moms og innrapportering. Med et student- eller partipolitisk verv får du god trening i demokratiske prosesser og påvirkning. For at denne erfaringen skal være nyttig i CV-sammenheng, bør du dokumentere resultatene underveis.

– Vis til konkrete eksempler på hva du har oppnådd gjennom tillitsvervet på CV-en din. Har du bidratt til flere medlemmer, arrangert seminar eller organisert en kampanje bør du få frem det. Bruk eksemplene for å vise handlekraft – det er noe fremtidige arbeidsgivere ser etter, avslutter Hellsten.

Les også: June ringte rett til sjefen og fikk drømmejobben

Dropp klassekontakt

For studenter og nyutdannede kan altså verv være snarveien for å skaffe seg erfaring. Men også senere i yrkeskarrieren er det relevant. Vervene kan skille deg fra andre søkere i bunken. Noen verv er det imidlertid liten grunn til å føre opp på CV-en. Thor Bendik Weider, konserndirektør i Manpower forteller hva som er viktig.

– Det er ikke noe vits å ramse opp at man har vært klassekontakt, som veldig mange er. Har du vært leder av skolens FAU, derimot, er det mer interessant. Det er forskjell på å arrangere TV-aksjonen og å gå med bøsse. Uansett verv, er det viktig at det ikke bare er pynt. I CV-en bør du eksemplifisere hvordan erfaring fra vervet kan hjelpe deg å løse utfordringene du vil møte i din nye jobb, sier Weider.

Jobbsøker? Da bør du ha profil her

Rolleavklaring

Uansett om du er frivillig i Røde Kors eller folkevalgt i kommunen din, er det viktig å ha et avklart forhold rundt verv som krever tid og fleksibilitet. Vervene bør ikke gå på bekostning av jobben din.

– Har du et verv som krever at du tidvis må være borte fra den nye jobben, er det viktig å avklare dette i en intervjusituasjon. Det er også lurt med åpenhet til kollegaer, slik at det ikke blir noen spørsmål om hvorfor du er borte fra jobben. Får du et nytt verv underveis i arbeidsforholdet kan du ta opp fleksibilitetsbehov i en medarbeidersamtale med sjefen din, råder Weider.

Lykke til i jakten på ny jobb og spennende verv!

Alle DinSides artikler om karriere finner du her