Verdiløs rabatt fra Esso

Esso lover kunder med firmakort 30 øre rabatt på hver liter bensin. Det de ikke sier er at rabatten blir regnet på veiledende pris, ikke på den faktiske pumpeprisen. Resultatet er rabatt uten effekt.

En av våre lesere i fikk i vår firmakort med Esso. Han ble lovet 30 øre i rabatt pr. liter. Han holdt seg derfor til Esso, og fylte tanken på ulike Esso-stasjoner i Oslo, i god tro om at han fikk den rabatten han var blitt lovet.

Da vår mann fikk den første fakturaen fra Esso en måned senere, fikk han seg en uventet overraskelse: Rabatten hang ikke sammen med pumpeprisen, slik han hadde trodd, men med veiledende pris. Det betyr at kunden ikke hadde fått noen rabatt som følge av firmakortet, men han hadde betalt samme pris som alle andre kunder. Uten at han visste det. Hvordan er det mulig?

Dobbel prising

Bensinstasjonene opererer med to priser: Veiledende pris og pumpepris. Sistnevnte pris ligger som regel under veiledende pris. I den perioden som vår leser hadde brukt firmakortet sitt, hadde pumpeprisen ligget mellom 50 øre og en krone under veiledende pris.

Det er klart at det ikke lønner seg å kjøpe bensin til veiledende pris minus 30 øre, hvis pumpeprisen er 50 til 60 øre lavere enn veiledende pris.

Vår leser slapp heldigvis å kjøpe bensin til veiledende pris minus 30 øre. Esso lot ham tross alt kjøpe bensin til pumpepris, som er laveste pris. Men kunden spør seg: Hva er vitsen med å ha en rabattordning, når den aldri trer inn?
Er det bare et forsøk på å knytte til seg trofaste kunder, og gi dem en følelse av at de får spesialbehandling?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir ikke rabatt på rabatt

Han ringte til Esso for å spørre hvorfor de drev med det han oppfattet som falske rabattordninger? Svaret var at Esso for tiden tjente så lite penger på bensin, at de måtte legge om rabattsystemet. Kan de virkelig ha sagt det, lurte vi, og ringte til Esso Norge i Oslo.

- Er det sant at dere har rabattordninger uten effekt?
- Vel, det stemmer at rabatten regnes på veiledende pris. Pumpeprisen er jo en slags rabatt i seg selv, og vi gir ikke rabatt på rabatt. Men kunden betaler jo alltid den laveste prisen av de to alternativene, svarte informasjonssjef i Esso Norge, Erik Bagle.

Han ville ikke gå med på at rabatten er fullstendig uten effekt.
- Det er ikke alltid at veiledende pris ligger 30 øre eller mer over pumpeprisen. Pumpeprisen endrer seg fra time til time, sa Bagle.

Føler seg lurt

Vår leser er ikke helt enig. I løpet av de månedene han hadde fylt hos Esso, var rabatten aldri brukt. Nettopp fordi pumpeprisen alltid lå minst 50 øre under veiledende pris.

- Man føler seg lurt når det trikses med opplysninger. Det som ville gjort dette ryddig, var om vi fikk klar beskjed om hvordan systemet fungerer. I tillegg burde den veiledende prisen bli slått opp ved siden av pumpeprisen. Nå må vi inn og spørre betjeninga for å få vite hva som er veiledende pris, sier leseren.

Erik Bagle i Esso Norge har liten forståelse for at vår leser føler seg lurt.

- Priskrigen har nå presset pumpeprisen så langt ned at det sier seg selv at vi ikke kan gi 30 øre rabatt på toppen. Fortjenesten vår på bensin er så liten at vi må unngå slik dobbeltrabatt, sier Bagle.

Vil du sjekke om bensinprisen hos Esso er lavere enn hos konkurrentene, klikker du her.