Verdensmestre i strøm

STRØM: For tredje måned på rad går nordmenns strømforbruk ned. Det er likevel ingen grunn til å hvile på laurbærne. Vi bruker fremdeles 10 ganger så mye strøm som resten av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene fra Statistisk sentralbyrå levner ingen tvil. Nordmenn har verdens høyeste forbruk av elektrisitet per innbygger.

Store forskjeller

I 1998 var elektrisitetsforbruket per nordmann på 27.277 kWh, mens gjennomsnittet for verden totalt var 2.440 kWh.

Siden det kan være kaldt her oppe i nord, er det kanskje mer interessant å se på forbruket for Europa. Dessverre er heller ikke det lystig lesning for strømbevisste. Det gjennomsnittlige strømforbruket for Europa var til sammenliknig på beskjedne 5.738 kWh.

Norge har verdens høyeste forbruk av elektrisitet per innbygger.
Kilde:SSB
Norge har verdens høyeste forbruk av elektrisitet per innbygger.
Kilde:SSB Vis mer

Hva skyldes det?

  • Mye kraftintensiv industri i Norge. Dette utgjør 30 prosent av sluttforbruket på strøm.
  • Kaldt klima gjør oppvarmingsbehovet større, og i motsetning til de fleste andre land varmes en stor del av norske boliger og øvrige bygninger opp med strøm.
  • Norge har hatt rikelig med tilgang på billig vannkraft, noe som har bidratt til oppbyggingen av kraftintensiv industri og et velutbygd distribusjonsnett for elektrisitet i.

    Prismessig har det derfor vært gunstig å bruke elektrisitet, også for privatpersoner.

  • I følge en rapport utgitt fra IEA i fjor har Norge et samlet energibruk per innbygger som ligger like over gjennomsnittet i OECD, hvis man korrigerer for forskjeller i klima og industristruktur.

    Forskjellen mellom Norge og andre land er at en stor del av energien vi bruker er elektrisitet.

Lave strømpriser

Nordmenn flest liker å klage over høye strømpriser, og prisøkninger gjør det ofte gunstig å bytte strømleverandør.

Norge er blant de OECD-landene som har lavest strømpriser.
Kilde:SSB
Norge er blant de OECD-landene som har lavest strømpriser.
Kilde:SSB Vis mer

Regningen kunne imidlertid vært større. I følge SSB er faktisk Norge blant de OECD-land med lavest elektrisitetspriser.

I 2000 var elektrisitetsprisen for husholdningene ca. 50 øre/kWh, og det er inkludert alle avgifter. Kun Slovakia, Tsjekkia og Mexico har lavere priser.

Danmark, Nederland og Italia har blant de høyeste prisene til husholdningene med hhv. 173, 115 og 119 øre/kWh i 2000.

Norge er også blant de land som har lavest elektrisitetspriser til industrien, med rundt 11 øre/kWh (eks. nettleie, uten mva) for kraftintensiv industri, og 26,4 øre/kWh (uten mva) for annen industri og bergverk i 1999. For de fleste andre land ligger elektrisitetsprisene til industrien mellom 30 og 50 øre/kWh (uten mva). Italia og Sveits er blant de OECD-land med høyest strømpris for industrien, med 78 og 73 øre/kWh i 2000.

Mye fornybar energi i Norge – mest i Island

Norge og Island er de OECD-land hvor fornybare energikilder og avfall bidrar mest til kraftproduksjonen. I Norge kommer nesten all kraftproduksjon fra vannkraft.

Fornybar energi er energiressurser som en stadig får ny tilførsel av, og som dermed ikke vil ta slutt. For eksempel vann og vind. Fordelen er at de i stor grad er basert på miljøvennlige naturressurser.

Ikke-fornybare energikilder er for eksempel fossile energikilder som olje, gass og kull. Disse energikildene vil ta slutt når det ikke lenger gjøres flere funn.

Norges mål er derfor å øke bruken av fornybar energi, men siden det er begrenset hvor mye vannkraft som kan bygges ut, blir problemet hvilket alternativ som skal velges. Per i dag er det vindkraft som øker mest hos OECD-landene, og produksjonen er også økende i Norge.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!