Her er de 7 mest ekstreme maratonløpene i verden. Foto: Colourbox.com
Her er de 7 mest ekstreme maratonløpene i verden. Foto: Colourbox.comVis mer

Verdens verste treningsøkt

Blir du andpusten av å gå i trappa? Da bør du ikke prøve dette!

Selv om mange sliter med å gå opp til fjerde etasje på jobben, er det også mange som har kastet seg over maratonbølgen.

Det er de store maratonløpene i New York, London og Berlin som er de mest populære. Førstnevnte har rundt 40 000 løpere hvert år. Og selv om Oslo maraton foregår i en litt mindre skala, er det til sammen flere tusen som løper maraton eller halvmaraton her hvert år også.

Les om de 7 mest ekstreme maratonløpene i verden nederst i artikkelen.

Mange løpere deltar i samme løp år etter år, og enkelte ønsker å presse kreftene sine til det usedvanlige og delta i noen av verdens største kraftanstrengelser.

- The Great Wall Marathon er det første, største og mest kjente maratonløpet. Det er et vilt løp, der det er mer snakk om å overleve enn å løpe på tid. Alle som gjennomfører det hylles som en ekte vinner, sier Rune Kjær Nortoft til den danske reisesitenTuren Går Til.

Han arrangerer maratonreiser gjennom selskapet Albatros Travel, og har selv deltatt i det ekstreme maratonløpet langs den Kinesiske Mur.

Ifølge han er det langt fra bare de garvede maratonløpere som prøver seg på de villeste maratonløpene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn løper igjen
En maraton om dagen
Vi jogger som aldri før

Tar du utfordringen på ett av disse?

Eller hva med disse konkurransene - som heller ikke er for pyser!

De 7 mest ekstreme maratonløpene

Løp med ville dyr i Afrika, på verdens høyeste fjell eller i bikkjekulde ved Polarsirkelen. Dette er de villeste løpene:

The Great Wall Marathon, Kina
Dette løpet har vært arrangert siden 1999. Ruten går gjennom spektakulært landskap i Tianjin-provinsen, og inneholder en rekke bratte stigninger, smale passasjer og mer enn 5100 trappetrinn. Utover løping på selv muren, som skjer første gang etter fem kilometer og andre gang etter 32 kilometer med beinhardt slit på beina, går løpet også gjennom et flatere parti i noen landsbyer og over marker.

Når: 16. mai 2009

Les mer her (ekstern lenke)

The Polar Circle Marathon, Grønland
Dette er kaldt og innebærer mye snø. Løpet foregår som regel i minus fem grader. Ruten går blant annet over speilglatt innlandsis, gjennom isbresprekker og langs flere vannfall. Hvis man i det hele tatt har tid og overskudd, kan man oppleve reinsdyr og moskusokser i deres rette element, og se nordlyset flimre over himmelen. En stor utfordring under dette løpet er å ikke bli snøblind underveis.

Når: 24. oktober 2009.

Les mer her (ekstern lenke)

Swiss Alpine Marathon
Dette maratonløpet er av de mest krevende løpene i verden. Løpet starter i Europas høystliggende by, Davos, som ligger nesten 1600 meter over havet. Det er også her man kommer i mål. Foruten et «vanlig» maratonløp på 42 kilometer, arrangeres også et såkalt ultramaratonløp på 78 kilometer med en samlet høydeforskjell på 2300 meter. På et punkt løper man i 2600 meters høyde, og i hele 21 smertefulle kilometer går det kun oppover.

Når: 25. juli 2009

Les mer her (ekstern lenke)

The Big Five Marathon, Sør-Afrika
Dette maratonløpet foregår i de sørafrikanske savanner, blant elefanter, nesehorn, bøfler, løve og leoparder. Skogsvoktere passer på underveis. Disse sendes også ut 24 timer før løpet, for å sjekke at ingen dyr ligger for tett på ruten og sover (men dette har ennå ikke skjedd). Ellers er det er ingen ting som skiller løperne fra savannenes ville dyr. Dette løpet er med andre ord ikke for pyser.

Løpet er fylt med stigninger og underlaget er en ubehagelig blanding av grusvei og dyp sand.

Les også på DinSide Reise: Maraton med livet som innsats

Når: 20. juni 2009

Les mer her (ekstern lenke)

The Great Tibetan Marathon, India
Dette er den ultimate fysiske utfordringen, som også gir en god blanding av unik kultur og opplevelse i Himalayas enestående natur. Her går løpet mellom to buddistiske klostre: Hemis i 3700 meters høyde og Spituk i 3200 meters høyde.

Når: 19. juli 2009

Les mer her (ekstern lenke)

Petra Marathon, Jordan
Dette løpet er helt nytt og finner sted, som navnet antyder, i og omkring den kjente byen Petra – som er et av verdens syv nye vidundere, ifølge UNESCO. Byen er skåret direkte ut av rødlige og porøse sandsteinklipper. Løpet går blant annet gjennom beduinbyer, fjellandskap og søkk med flere hundre meter lange loddrette fjellvegger.

Eller hva med maraton gjennom Sahara?

Når: 26. september 2009

Les mer her (ekstern lenke)

The Everest Marathon
The Everest Marathon står oppført i Guinness Rekordbok som verdens høystliggende maratonløp. Villere blir det ikke! Løpet går opp til 5200 meters høyde mot verdens mektigste fjell. Deltakere plikter å bruke noen uker i området før løpet for å akklimatisere seg, og vende seg til de ekstreme forholdene. Rekordtiden er på sjokkerende tre timer og 28 minutter, mens de fleste bruker mellom fem og ni timer på det vanvittige løpet.

Når: 29. mai 2009

Les mer om løpet her (ekstern lenke)

Brocken Marathon, Tyskland
Her må løperne slite seg opp et 1142 meter langt fjell, og når toppen endelig nås, bærer det utfor. Dette karakteriseres som et av Europas hardeste løpe.

Når: 10. oktober 2009