Verdens største lottogevinster

Livet har en tendens til å forandre seg i uventede retninger når du vinner en milliard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hvorfor skal jeg bry meg om dette, jeg kan jo be hvem som helst å reise til helvete.Jack Whittaker i retten»


Hvem leverer vel ikke kupongen inn uke etter uke med drømmen om den magiske telefonoppringingen?

- Dette er fra Norsk Tipping. Vi har en gledelig melding til deg, du har vunnet jackpot på 22 millioner kroner.

Jippi...

Vant 2,6 milliarder

Forretningsmannen Jack Whittaker var ikke ukjent i lokalmiljøet da han vant 315 millioner US-amerikanske dollar i det amerikanske Powerball-lotteriet i 2002. Han drev et suksessfylt entrepenørselskap i West Virginia og var allerede god for 17 millioner dollar da "the golden ticket" gikk inn.

Se oversikt over de ti største utbetalingene lenger nede i saken

Hvem vil vel ikke vinne et par milliarder? foto: colorbox.com Foto: colourbox.no
Hvem vil vel ikke vinne et par milliarder? foto: colorbox.com Foto: colourbox.no Vis mer


Han hadde stoppet for frokost og for å fylle bensin på sin Lincoln på et supermarked i byen Hurricane da han kjøpte kupongen. I motsetning til mange europeiske land, må det betales skatt av lotterigevinster i USA. Du kan selv velge om du vil ha pengene utbetalt i årlige terminer eller som en engangsutbetaling. De fleste velger engangsutbetalingen siden de har mest tro på å investere pengene sine selv.

Whittaker vant, med 2002-kurs på dollaren, rundt 2,6 milliarder kroner, men valgte å ta engangsutbetalingen på cirka 1, 4 milliarder, hvorav han satt igjen med 750 millioner etter skatt.

Penger som skulle få ben å gå på.

Easy come, esay go


Whittaker ga fort bort 10 prosent av premien til kristen veldedighet. Så kjøpte han et nytt hus og en bil til damen som solgte ham billetten på supermarkedet, og opprettet et fond på 14 millioner dollar for mennesker som manglet mat og klær i delstaten sin.

Men, etter det gikk det ikke så bra.

Whittaker ble fort arrestert for fyllekjøring i dollarrusen sin, truet en baransatt på livet og ble tatt for å tafse på en dame på et hundeveddeløp. I retten uttalte han like sympatisk at:

- Hvorfor skal jeg bry meg om dette, jeg kan jo be hvem som helst å reise til helvete.

Han hadde også to innbrudd i bilen sin, hvor henholdsvis 545.000 dollar og 200.000 dollar ble stjålet fra hanskelommen...!

Den ene gangen stod han parkert foran en strippebule med navn Pink Poney, hvor også to bartendere senere ble arrestert for å ha planlagt et komplott hvor lotterivinneren skulle dopes ned for så å rundstjeles.

To år senere døde først en 17 år gammel venn av barnebarnet hans i Whittakers bolig, før selve barnebarnet også døde av en overdose noen måneder senere. Whittaker ble siktet i saken.

Frastjålet alt

Det stopper ikke her. Whittaker ble senere saksøkt av Caesars Casino i Atlantic City for å ha gamblet uten kreditt, såkalt "bouncing checks". De ville ha 1,5 millioner dollar. I 2006 hevdet Whittaker at alle pengene hans hadde blitt stjålet av ranere. De hadde tatt ut det resterende i 12 forskjellige filialer av banken hans.

Så kom saken om det døde barnebarnet og vennen opp. Det ble inngått et forlik mellom Whittaker og faren til den døde vennen av hans også avdøde barnebarn. Whittaker hadde gitt det foreldreløse barnebarnet sitt 2.100 dollar i uken å leve for, noe faren til vennen hevdet at hadde ført til rusmisbruket som ledet til dødsfallet til sønnen.

Plutselig var det ikke så mye penger igjen hos Whittaker.

Storvinnere i internasjonal lotto
Premie (Utbetalingene var betraktelig høyere på vinnende tidspunkt for noen vinnerne pga. dagens lave dollarkurs)LotteriLandVinner(e)Dato/årHva?
390 mill. dollar - 2,13 mrd. nokMega MillionsUSAVunnet av to spillere i New Jersey og Georgia6. mars 2007Verdens største Jackpot
365 mill. dollar - 2 mrd. nokPowerballUSATippelag bestående av åtte kompiser på et slakteri i Nebraska18. februar 2006Verdens største enkeltvinner
263 mill. dollar - 1,44 mrd. nokThe Big GameUSATo vinnere. larry og Nency Ross, Michigan. Joe og Sue Kainz, Illinois9. mai 2000Lotteriet heter nå MegaMillions
180 mill. euro - 1,44 mrd. nokEuroMillionsFrankriket/PortugalTre vinnere3. februar 2006Europas største jackpot
115 mill. euro - 922 mill. nokEuroMillionsIrlandDolores McNamara29. juli 2005Europas største enkeltvinner og verdens største utbetaling
71,8 mill. euro - 577 mill. nokSuperEnalottoItalia10 pubkompiser i Milan4. mai 2005Største italienske vinnner
42 mill. pund - 470 mill. nokNational LotteryEnglandTre vinnere6. januar 1996Største engelske vinner
35,4 mill. pund - 396 mill. nokEuroMillionsEnglandAngela Kelly, 40, South Lanarkshire10. august 2007Største enkeltvinner i England


Den søte kløe

31. juli det gledens år 2005 ble irske Dolores McNamara oppringt fra Euro Millions som fortalte at hun hadde vunnet en milliard kroner.

Her kan du vinne 17,5 milliarder kroner

Noen uker i forveien hadde Dolores kjøpt kupongen for 16 kroner da hun var innom butikken for å hente melk og brød.

Den rette nummerrekken falt på plass, og hun fikk ikke bare småbyen Limericks største bankkonto, men ble også Irlands 72. rikeste person. Jackpoten hadde stått i ni uker og var på 115,436,126 euro, eller nesten en milliard kroner - den største enkeltpremien utbetalt til en vinner av et lotteri i Europa noen gang.

Bare noen uker i forveien, hadde Dolores og mannen vært nær ved å bli drept av et terroristangrepet av PKK i Tyrkia da de var på ferie. Fem andre personer døde i angrepet.

Før hun vant, jobbet Dolores som deltids-vaskehjelp på den lokale ungdomsklubben. Mannen var murer, men i rekonvalesens etter en bypass-operasjon. Sammen har de seks barn.

Den sure svie

I etterkant av utbetalingen ble det mye graving i Dolores og familien hennes historie. Media skrevet om at hun var dømt for trygdebedrageri.

Da staten gransket hvor media hadde fått informasjon fra, fant de ut at 72 ansatte hadde urettmessig gått inn på filene hennes i løpet av få dager etter hun ble kjent som tidenes lotterivinner.

I etterkant har også hun og andre familiemedlemmer vært sterkt plaget av trusler om kidnapping. Hun og mannen kjøpte etter hvert et stort nytt hus, hvor overvåkingssystemer er en av de viktigste fasilitetene.

En av sønnene måtte flytte fra Limerick med hele familien sin etter politiet avslørte planer fra organiserte kriminelle om å bortføre dem. Alle familiemedlemmene bærer i dag personlige alarmer til enhver tid.

Så hva er konklusjonen for den som vinner en milliard? Ikke vet vi, men det er nok ikke alle som får like mange problemer som de vinnerne vi har omtalt her. Vi vil tro at slike summer varer lenger for de fleste, enn de gjorde for Jack Whittaker.

En ting er likevel sikkert - du kan ikke alltid vinne!

Kilde: Wikipedia

Slik bruker du spillmillionene

AKTUELT
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!