Totalt var det 1.116 ”katastrofale” skader mellom 1982 og 2008. Foto: colourbox.com
Totalt var det 1.116 ”katastrofale” skader mellom 1982 og 2008. Foto: colourbox.comVis mer

Verdens farligste idrett

Den er verre enn både håndball og fotball, og den raskest voksende i Norge.

De fleste idrettskader rammer muskler, sener og leddbånd, og opptrer enten som akutte skader eller som belastningsskader. Når man snakker om denne typen skader, tenker man ofte på idretter som fotball og håndball, som har høy skadestatistikk.

Men skal vi tro det amerikanske nettstedet Live Science, er det ikke bare-bare å være heiajente. For ifølge dem er cheerleading idretten som påfører flest skader.

Istedenfor å sveve mykt og grasiøst gjennom luften før en trygg landing i hendene til lagkameratene, falt hun seks meter og styrtet rett i gulvet i gymsalen. Hun fikk tre brudd i nakken.

Selv om en rekke tiltak har gjort at antallet alvorlige skader innen idretten er blitt redusert, er det fremdeles langt flere som påføres dødelige skader sammenliknet med andre idretter.

Varm opp og unngå skader
Les også: Idrett kan gi Parkinson
Sommerens beste idretter

- Jeg er lam

Man har lenge visst at cheerleading er en farlig idrett, men dataene på dette har vært dårlig vedlikeholdt. Men under en oppdatering og gjennomgang av tallene i fjor, fant eksperter at mellom 1982 og 2007 var det 112 alvorlige ulykker blant kvinnelige atleter som gikk på skole, og flertallet av disse (73) skjedde under cheerleading. Av disse døde to personer, 25 fikk permanente skader og 46 fikk alvorlige skader, men ble friske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av skadene skjedde i forbindelse med fotball.

- Jeg mistet all følelse med en gang. Det eneste jeg kjente var litt kiling fra hodet og helt ned til føttene. Jeg er lam, tenkte jeg.

National Center for Catastrophic Sports Injury Research ved University of North Carolina har denne måneden offentliggjort deres 26. rapport om temaet cheerleading. Den viser blant annet:

  • Totalt var det 1.116 ”katastrofale” skader mellom 1982 og 2008.
  • Blant elever på videregående skole var cheerleading årsaken til 65,2 prosent av tilfellene, mens tilsvarende tall for college-elever var 70,5 prosent.
Tren riktig for alderen

Lever med smerter

Det gikk heldigvis bra med Krista Parks. Men etter en måned på sykehus, en rekke operasjoner og behandlinger, har hun måttet lære seg å leve med sterke smerter i nakke, rygg og hode, i tillegg til nerveskader og hukommelsesproblemer, har Washington Post skrevet tidligere.

Skaff deg klisterhjerne

Cheerleading er kjent for å påføre en rekke forskjellige skader som forstuet håndledd, vrikket ankel, ødelagte knær, ryggskade og masse masse mer.

- Det er blitt helt idioti! Barn dør jo av det, sier Ruth Burns som mistet sin 14-år gamle datter i 2005. Datteren var cheerleader og etter et uheldig fall på gulvet, hvor hun landet på magen, revnet milten hennes.

Cheerleading er for tiden Norges raskest voksende idrett, ifølge Aktiv i Oslo. Det er rundt 30 lag i Norge. Rundt halvparten støtter lag innen basket, ishockey eller amerikansk fotball, mens den andre halvparten er selvstendige. En del etablerte danseskoler har i det siste begynte å tilby opplæring innen cheerleading.