Verdens dyreste kaffetår?

Prislapp: 250 danske kroner for en kopp kaffe eller te. Uten at du får ta den med deg hjem.

DYRT: På The Royal Café i København kan du drikke kaffe eller te fra verdens mest eksklusive porselensservise, Flora Danica. Foto: Silje Ulveseth
DYRT: På The Royal Café i København kan du drikke kaffe eller te fra verdens mest eksklusive porselensservise, Flora Danica. Foto: Silje Ulveseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du er skikkelig fin på det og liker en dose luksus i hverdagen, kan du nyte en kopp kaffe eller te for 250 kroner på The Royal Café i København.

Og hva er så grunnen til den stive prisen? Vel, det er faktisk ikke kaffen eller teen som koster flesk, men selve serviset den serveres i, klassikeren Flora Danica.

Serviset er fra 1790 og lages nå kun på bestilling hos Royal Copenhagen. På slutten av 1800-tallet ble det utviklet av Den kongelige Porcelænsfabrik. I dag koster et sett med kaffekopp og asjett cirka 10.250 danske kroner, noe som forklarer hvorfor du må betale ekstra for å drikke av denne koppen.

Les også: Luksustips i København

Ville imponere Katarina den store

I sin tid sendte det danske kongehuset Flora Danica-serviset som gave til den russiske Tsar-familien.

Mmmm: Undertegnede nøt en kopp med Royal Green Sencha Kvæde/quince sencha. Kort fortalt: Grønn te. Foto: Silje Ulveseth
Mmmm: Undertegnede nøt en kopp med Royal Green Sencha Kvæde/quince sencha. Kort fortalt: Grønn te. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


Mottakeren var Katarina den store av Russland. Serviset blir sett på som et av det mest originale og inspirerte produkter av den europeiske kunstindustri fra porselenets gullår.

Serviset prydes blant annet av 24 karats gull, og motivene er ville planter fra Danmarks flora fra den tiden, som blant annet bestod av blomster fra Skåne og Island.

Det er porselensmaleren Johann Christoph Baye som står bak utformingen av serviset. I 1802 leverte fabrikken 1.802 ulike håndformede og håndmalte porselensdeler, men fortsatt eksisterer det 1.530 deler i dette serviset den dag i dag, ifølge Wikipedia. En del av dette benyttes ved statsbegivenheter på Christiansborg slott, mens de andre er permanent stilt ut på Rosenborg slott.

Hotte spisesteder i København

Cirka 250 kafegjester slår til

Føler du deg fristet til å prøve eller kanskje bare kikke? Da bør du ta deg en tur til The Royal Café, som ligger på Amagertorv 6 i Strøget. Og ja, du får selvfølgelig drikke kaffen din fra et billigere servise også!

Her har de alt fra espresso (25 danske kroner) til Irish Coffee (75 danske kroner), og 17 ulike tetyper. En kopp te koster 35 danske kroner, mens en kanne koster 75 kroner. Samt et fantastisk utvalg av danske smørbrød og kaker.

SØT KAFÉ: Det er masse fint å se på, samt spise og drikke, på The Royal Café. Foto: Silje Ulveseth
SØT KAFÉ: Det er masse fint å se på, samt spise og drikke, på The Royal Café. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


Det er Lo Østergaard og kjæresten som står bak kafeen og konseptet, og kafeen ble åpnet i mai 2007 De ble spurt av porselenshuset Royal Copenhagen, om de ville starte en kafé i tilknytning til butikken, noe de åpenbart sa ja til.

Hvert år er det cirka 250 av kafeens gjester som ønsker å få kaffen eller teen sin servert fra verdens mest eksklusive porselensservise. Etter det DinSide kan erfare, finnes det bare to-tre kopper fra det eksklusive kaffeserviset på kafeen.

Märtha har det

Men det er ikke bare The Royal Café som har serviset i hus.

Da prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i 2002 ønsket de seg et komplett middagsservise fra Flora Danica til tolv personer i bryllupsgave, ifølge VG Nett. Da Märtha ble konfirmert, fikk hun også flere deler Flora Danica i konfirmasjonsgave fra Stortinget.

Så nå vet du altså hvem du bør gå på kaffeslabberas til ...