Verdens beste land

Nordmenn blir antagelig enda mer selvgode av det, men faktum er at lille Norge troner på toppen av FNs levekårsstatistikk. Her kan du se hele lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Norge har de siste årene ligget blant de fem - seks beste på rangeringen, som hvert år utarbeides av FNs utviklingsprogram (UNDP).

Tre dimensjoner

Den årlige rapporten rangerer levekår i verdens land basert på sentrale faktorer som...

 • ...levealder (helse)
 • ...lese- og skrivekyndighet (utdanning)
 • ...effektiv kjøpekraft (økonomi)

  Grunnsteinene i UNDPs 'Indeks for menneskelig utvikling' er helse, utdanning og økonomi. Datagrunnlaget er svært bredt, og har med en rekke ulike indikatorer som samlet utgjør indeksen.

  UNDP henter data også fra andre kilder som for eksempel UNESCO, UNICEF, Verdens helseorganisasjon og Verdensbanken.  Bak tallene

  Tabellen over viser hvordan UNDP forsøker å tallfeste hvordan folk har det i ulike land. I utgangspunktet en umulig oppgave - indeksen måler verken frihet, lykke eller livskvalitet.
  Likevel er forskere flest enige om at indeksen ikke bare måler økonomisk utvikling, men også hvordan økonomien i et land kommer innbyggerne til gode.

  Den viser blant annet at enkelte land makter å bruke pengene til innbyggernes beste. Sverige ligger for eksempel bare på en 13. plass rent økonomisk, men klatrer til en fjerdeplass på indeksen over menneskelig utvikling.

  USA faller derimot fire plasser innen samme perspektiv. USA og Storbritannia har flest fattige blant industrilandene. Enkelte av de rike oljestatene kommer dårlig ut når det gjelder menneskelig utvikling. Økoniomien er god, men kommer ikke folk flest til gode.

  Jeg vil se lista over levekår i ulike land

  Tidligere artikler i denne serien:
  Flytt deg rik
  Søk skatteparadiset

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!