Venter lenger med sex

Britiske tenåringer venter lenger med den seksuelle debuten. TV-såper får deler av æren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en ny studie venter britiske tenåringer lenger med å ha sex enn tidligere.

Oppmuntrende tall
Gjennomsnittsalderen for seksuell debut har økt for begge kjønn i Storbritannia. Jenter debuterer i gjennomsnitt når de er 17,4 år gamle, mens gutter i gjennomsnitt er 18,2 år. I 2002 var alderen henholdsvis 17 og 16. Bare en av fem debuterer før de fyller 16, noe som er et fall på 12 prosent siden 2002.

- Funnene er veldig oppmuntrende, sier ekteskapsrådgiver Paula Hall til Mirror.co.uk.

Hun sier at det blant annet er TV-programmer som Hollyoaks og EastEnders som får tenåringene mer ansvarsfulle.

- Mange programmer har historier som fremmer bedre holdninger til sex og setter det i kontekster om at forhold er viktig, sier hun.

Det er The Mori som gjennomførte studien for The Observer. Studien besto av 1790 deltakere mellom 16 og 64 år.

Fornuftige
Ulla Ollendorff, seniorrådgiver for primærhelsetjenester i Sosial og helsedirektoratet, ser positivt på tallene.

- Briter har de høyeste tallene for tenåringsaborter og tenåringsfødsler i Vest-Europa og det satses mye på forebygging. Flott hvis det lykkes, sier hun til Mozon.

På den andre siden av abortskalaen finner vi norske tenåringer. Få får barn og få tar abort. Det betyr at den norske ungdommen er ansvarsfulle og forsiktige med sex i ung alder.

- Norske tenåringer er flinke til å bestemme over egen kropp og seksualitet, sier Ollendorff.

Hun trekker frem tre grunner til dette: Lett tilgjengelighet til kunnskap, gode tjenester og lett tilgjengelighet til prevensjon.

Blant ungdomstjenester trekker hun frem Ungdomshelsestasjonene, SUSS, Klinikk for seksuell opplysning og nettsiden Klara Klok. Jenter mellom 16 og 19 år får gratis p-piller.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet er norske tenåringer omtrent tålmodige med sex-debuten som britene, selv om vi er mer forsiktige.

Mens gjennomsnittsalderen for kvinner var 17,4 i 1997, var den 17,1 i 2002. For menn var gjennomsnittsalderen 18,2 i 1997 og 17,5 i 2002. I 2002 hadde 23,5 prosent av jentene og 19,5 prosent av guttene debutert seksuelt før de fylte 16 år.

Folkehelseinstituttet gjennomfører seksualatferdsundersøkelser hvert femte år. Neste undersøkelse vil dermed gjøres neste år.

 

Mozon, 29.1.2006