Venter ingen renteendring onsdag

Oslo (NTB-Kristin V. Aanensen): Renten fra Norges Bank vil fortsatt være 2,50 prosent etter onsdagens rentemøte, dersom analytikernes spådommer slår til.


Det er duket for nok et rentemøte i sentralbanken. Siste møte, i mars, førte til en renteheving på 0,25 prosentpoeng. Men visesentralbanksjef Jarle Bergo ga ingen signaler da om en ny renteheving på aprilmøtet.

- Det har heller ikke skjedd ting i markedet siden mars som skulle tilsi at renten settes opp nå, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til NTB.

Prisstigningen har vært noe lavere enn ventet siden forrige rentemøte. Kronen har styrket seg noe. Arbeidsmarkedet strammer seg ytterligere til, men Aamdal mener det trolig ikke vil føre til renteheving i denne omgang.

Lønnspress?

Handelsbankens økonomer tror heller ikke på en renteheving nå. Bankens sjeføkonom Knut Anton Mork sa sist onsdag at han mener det er riktig av Norges Bank å gå gradvis fram i sine rentehevinger.

Han mener det ikke er noen fare for lønnspress de første årene, blant annet på grunn av stor arbeidsinnvandring og utflagging.

Men lenger fram i tid vil økt lønnsvekst igjen føre til en kraftigere prisvekst og dermed danne grunnlag for renteøkninger, mener økonomene i Handelsbanken.

Rentespådommen framover lyder på en styringsrente fra Norges Bank på 2,75 prosent om et halvt år og 3,5 prosent om ett år. Først om to år vil renten være oppe i 4,5 prosent, mener de.

1 prosentpoeng i år

Aamdal mener Norges Bank har vært svært klare i sine prognoser den siste tiden. Signalene har gått på at styringsrenten vil bli satt opp 1 prosentpoeng i løpet av året.

- Neste renteøkning, på 0,25 prosentpoeng, kommer enten i mai eller juni. Deretter venter vi en økning i september og desember, sier Aamdal.

Denne største spenningen som er knyttet opp til rentemøtet onsdag er om det vil komme signaler om en renteøkning i mai.

- Vi holder en knapp på at det blir juni, sier Aamdal. (©NTB)

kristin.aanensen@ntb.no