BSU før nyttår

Venter du til nyttårshelgen, går du glipp av skattefradraget

Derfor bør du ordne opp på BSU-kontoen din i god tid før nyåret setter inn.

FYLL OPP: Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB, råder deg til å sette inn pengene du ønsker i BSU så fort som mulig. Foto: 	Thomas Strzelecki.
FYLL OPP: Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB, råder deg til å sette inn pengene du ønsker i BSU så fort som mulig. Foto: Thomas Strzelecki. Vis mer
Publisert

Flere unge venter til året spiller på det siste verset, før de setter inn pengene sine i Boligsparing for unge (BSU), men dette er å gamble med skattefradraget.

- Planlegger du å vente til nyttårshelgen med å sette inn maksbeløpet, går du glipp av skattefradraget, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Siden nyttårsaften er på en søndag i år, og at det er ingen overføringer i helger, er absolutt siste frist for å sette penger inn i BSU fredag 29. desember klokken 14:30.

Folkvord råder deg derfor til å ordne opp på BSU-kontoen i god tid.

Pengene er ikke bundet før nyttår

I romjulen hagler det inn med spørsmål om BSU fra unge bankkunder, og dette er svarene på de vanligste.

For det første kan du sette inn opp til 25.000 kroner i året.

Det er et skattefradrag på 20 prosent på innskuddet ditt, som betyr at du kan få maks 5.000 kroner årlig unntatt skatt.

Pengene du setter inn i BSU er ikke bundet til bolig før ved årsskiftet, så du kan selv føre over penger fra sparekontoen til brukskontoen i nettbanken.

Når du først er inne i nettbanken, er det lurt å sjekke hvilke aktive kort du har.

- Finner du flere aktive kort enn du faktisk har i lommeboken, eller trenger, må du ta kontakt med banken din, sier Folkvord.

Da slipper du nemlig årsgebyr for kort du ikke bruker.

Flytt over til annen bank i tide

I nettbanken kan du også sjekke hvor mye du har spart hittil. Dette vises under «bokført saldo».

Dersom du vil flytte pengene dine over til en annen bank enn den du har spart i så langt, må du regne med at overføringen tar én til to virkedager.

Finansrådgiver Folkvord anbefaler deg derfor å gjøre dette i god tid, senest 27. desember.

Mindre populært med BSU

SSB-tall viser at andelen som benytter seg av BSU var 40 prosent i toppåret 2014, mens nå har antall BSU-bruker falt til 38 prosent i 2016.

- BSU er en opplagt urettferdig ordning når vi sammenligner de som har råd til å spare i ordningen, da den er meget lønnsom, og de som ikke har råd, sa Are Oust, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Trondheim til Dinside i november.

Ordningen er, derimot, ikke like urettferdig om en sammenligner de som sparer i BSU med de som har egen bolig, ifølge Oust.

Det er fordi å eie en bolig er meget gunstig skattemessig.

Også DNB har merket at BSU-tallene har gått ned de siste par årene.

- Denne utviklingen bekymrer meg. Det har aldri vært viktigere for unge å spare til egen bolig, sier personmarkedssjef Trond Bentestuen.

Dette er fordi høye boligpriser og krav om 15 prosent i egenoppsparte midler, har gjort trakten for å komme seg inn på boligmarkedet trangere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer