Vent med nytt barn

For kort eller lang tid mellom to graviditeter, øker risikoen for problemer for det andre barnet.

Kvinner som har fått barn, bør vente 18 måneder med å bli gravide igjen. Men de bør ikke vente mer enn fem år til neste graviditet.

Mer enn 11 millioner graviditeter fordelt på 67 internasjonale studier ble analysert i undersøkelsen.

Mangler næringsstoffer
To graviditeter for tett på hverandre, øker risikoen for komplikasjoner. Risikoen for tidlig fødsel økte med 40 prosent og lav fødselsvekt med 61 prosent.

Grunnen til at kvinner bør vente, er at kroppen bruker svært mange næringsstoffer under graviditeten. Kroppen bør fylles opp med disse næringsstoffene før den blir gravid igjen. Med mangel av stoffene, er det større risiko for babyen.

Forskerne fra colombianske Fundacion Santa Fe de Bogota tok morens alder og hennes sosialøkonomiske bakgrunn i betraktning. Begge disse faktorene kan øke risikoen for komplikasjoner.

Ikke vent for lenge
Også for lang tid mellom hver graviditet kan være skadelig. Tiden kan redusere produksjonsevnen, og det kan føre til dårlig fosterutvikling, tror forskerne. Kvinnen bør derfor ikke vente mer enn fem år.

Forskningsleder Agustin Conde-Agudelo håper nå at leger verden over kan fortelle kvinner om fordelen ved å være bevisste på når de blir gravide på nytt.

- Det forbedrer helsen til både mor og det neste barnet, sier han ifølge BBC News.

Studien er publisert i Journal of the American Medical Association.

 

Mozon, 20.4.2006