Svakøl tåler sjelden å stå mer enn ett år før den drikkes, skal vi tro øleksperter. Litt sterkere øl, som testvinneren Berentsens Julefnugg kan muligens stå inntil fem år, før den drikkes. Foto: Per Ervland/Kim Jansson
Svakøl tåler sjelden å stå mer enn ett år før den drikkes, skal vi tro øleksperter. Litt sterkere øl, som testvinneren Berentsens Julefnugg kan muligens stå inntil fem år, før den drikkes. Foto: Per Ervland/Kim JanssonVis mer

Vent med å drikke juleølet

Så lenge tåler juleølet å bli lagret.

Tidligere i høst skrev vi om Annema Langmoen, som ble skuffet da hun fant ut at juleølet hun hadde kjøpt, var av gammel årgang. Ica-butikken som solgte ølet, hadde funnet fram et parti med fjorårets juleøl fra Hansa.

Saken fikk debatten til å rase på DinSide. Enkelte mente det var fantastisk at Ica solgte gammelt juleøl, fordi smaken på ølet blir bedre med tiden.

- Øl skal lagres, det er som vin, jo eldre jo bedre. Etter min mening burde det være krav til minimum 1 års lagring før salg, mente debattanten Lulu.

Årets beste og verste juleøl 2009

Ikke mer enn et år

Og det er ikke tvil om at innholdet i mange av juleølflaskene som finnes i butikk og pol i dag, kommer til å smake bedre etter at julen er over.

Hylje Mortensen har skrevet boksen Norsk Øl, og var med på den store blintesten av årets juleøl på DinSide. Foto: Per Ervland
Hylje Mortensen har skrevet boksen Norsk Øl, og var med på den store blintesten av årets juleøl på DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


- For de fleste her i landet er øl noe du drikker ferskt. Imidlertid er det med øl som med vin: Noe lagrer godt, sier Hylje Mortensen fra ølorganisasjonen Norøl.

Mortensen har sammen med Vidar Johnsen skrevet boken Norsk Øl, som blant annet tar for seg lagring og oppbevaringen av øl.

I boken oppfordrer de til å ikke lagre vanlig juleøl som du får kjøpt i butikken i mer enn et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lagrer du ølene i mørkt og ved jevn kjellertemperatur kan du normalt forholde deg til maksimaltiden, skriver de to ølekspertene i boken.

På generelt grunnlag, er det altså ikke anbefalt å lagre vanlig svakt juleøl over lengre tid, spesielt ikke om de ikke oppbevares på riktig måte. Men passer du godt på hvor du har lagt flaskene, kan det være verdt å vente til neste høst med å åpne korkene.

Sterkere øl tåler lengre lagring

Sterkere øl, derimot, tåler som regel lengre lagringstider. Det kan godt være at de til og med smaker bedre et år senere. Da DinSide gjorde en omfattende test av 54 av årets juleøl, konkluderte testpanelet med at mange av ølsortene smakte for ferskt, og kunne ha godt av å ligge til neste jul.

Berentsens Julefnugg får terningkast seks i årets juleøltest på DinSide.
Berentsens Julefnugg får terningkast seks i årets juleøltest på DinSide. Vis mer


Ifølge boken Norsk Øl kan du godt la et vanlig sterkøl på rundt 6,5 prosent ligge mellom ett til fem år. For eksempel kan du kjøpe inn testvinneren Berentsens juleøl (6,5 prosent), og la den ligge til julen 2010, og kanskje vil den smake enda bedre enn den gjør i år.

Sterkere juleøl, det vil si øl med alkoholstyrke mellom 7,5 til 10 prosent, kan på det meste ligge inntil syv år, før den må drikkes. I denne kategorien var det Ringnes Julebokk som kom best ut.

Sterk importøl kan ha enda lengre holdbarhet. Et belgisk sterkt og mørkt øl kan ligge mellom to til 12 år på det meste. De virkelige sterke ølene, som har en alkoholprosent på over 16 prosent, kan fint ligge mange år, og tåler på det meste 100 års lagringstid.

LAGRINGSTIPS: I DinSides store juleøltest har vi skrevet anbefalt lagringstid for hvert eneste ølmerke i testen. Vi har også gitt deg tips til anbefalt serveringstemperatur.

ØltypeAlkoholprosentMaks lagringstid
Norske juleøl (svakøl)4,5-4,750-1 år
Norske juleøl (sterkøl)cirka 6,51-5 år
Norske juleøl (sterkøl)7,5-101-7 år