Venstreøyde er smartest

Hvilket øye du bruker mest, kan avsløre hvor smart du er. Ta testen her:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Driver du med venstrehåndsarbeid? Eller har du ”to venstrehender”, som er det nederlandske uttrykket for ti tommeltotter?

Mange undersøkelser har vist at venstrehendte er smartere og mer kreative enn andre. Og like mange har vist at forskjellen er lik null. Så hvem skal du tro på?

Ingen av dem, mener forskerne ved Modern University for the humanities i Moskva. De mener derimot at det er kombinasjonen av hvilken hånd du bruker og hvilket øye du foretrekker som er det viktigste for intelligensen.

Og hva er den beste kombinasjonen? Høyrehendt og venstreøyd, mener forskerne ifølge den svenske avisen Expressen.

Les også: Keivhendte tenker raskere

Høyre eller venstre?
For selv om du ikke er klar over det, har kroppen din et favorittøye. Det er dette øyet som bestemmer det meste når du vurderer avstand og vinkel, og som du bruker når du sikter med et gevær eller ser gjennom et forstørrelsesglass.

Er du høyreøyd eller venstreøyd? Det kan du finne ut av med denne enkle testen:

Pek på en gjenstand i nærheten av deg med begge øyne åpne. Så lukker du det ene øyet og ser om du fortsatt peker rett frem. Dersom alt står stille, er dette ditt hovedøye. Dersom tingen plutselig har flyttet seg litt til siden, er det andre øyet ditt hovedøye. Enkelt?

Leser raskere
Dersom du er venstreøyd og bruker høyre hånd, er du sannsynligvis bedre utrustet i toppetasjen enn gjennomsnittet. Andre kombinasjoner av hånd og øye er visstnok ikke like bra, mener forskerne som blant annet har målt leseevne og forståelse.

Årsaken skal være at denne kombinasjonen gjør det mulig å fordele innsatsen på syn og bevegelse best mellom de to hjernehalvdelene.

Hvilken vei vokser håret ditt? Venstrehår er et tegn på annerledes oppbygging av hjernen, mener forskere: