Venstre-folk mest bekymret for helsen

Venstrevelgere og vestlendinger bekymrer seg mest for helsen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av fem nordmenn sier de bekymrer seg for egen helse, viser en undersøkelse Sentio har gjort for Nynorsk Pressekontor. Undersøkelsen avslører både kjønnsmessige, geografiske og politiske forskjeller, ifølge NTB.

Når det gjelder geografiske forskjeller er vestlendinger mer bekymret enn andre nordmenn. Politisk er nordmenn mest bekymret for helsa si blant Venstre- og Frp-tilhengere, ifølge målingen.

Les også: Norge bruker mest på helse:

- Agurknytt?

Gunvald Ludvigsen, helsepolitisk talsmann for Venstre, ler når han hører om målingen.

- Nå må man ta slike målinger med en klype salt, ikke minst i sommervarmen, eller agurkvarmen, sier han til Mozon.no.

- For min egen del bekymrer jeg meg overhodet ikke for helsen. Jeg regner med at hvis man blir syk, så blir man ivaretatt av helsevesenet. Vi har jo et rimelig godt helsevesen i dette landet. Men alt kan bli bedre, selvfølgelig, sier Ludvigsen til Mozon.no.

- Jeg har ingen forklaring på at dette skulle knyttes til vestlendinger eller Venstre-velgere. Jeg kjenner ikke til at Venstre-velgere er spesielt bekymret, det har jeg ikke fått inntrykk av, sier han.

Flest ubekymrede

Det er kanskje ikke overraskende at kvinner bekymrer seg mer enn menn, at eldre bekymrer seg mer enn yngre og at aleneboere er mer bekymret enn folk med flere personer i husstanden.

Les også: Ikke toppscore for norsk barnehelse:

Folk med høyere utdannelse bekymrer seg dessuten mindre enn folk med bare grunnskoleutdanning.

Men hele 80 prosent sier altså at de ikke er bekymret for helsen sin. Det overrasker Dag Brusgaard, professor og leder ved institutt for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.

- Det er overraskende, men svært gledelig, at ikke flere er bekymret for helsen sin i disse dager med et så sterkt mediefokus på kosthold, kosttilskudd, overvekt og trening, sier Brusgaard.

Les også: Vil utjevne helseforskjeller blant barn:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!