Vennebetaling med mCash og Vipps kan bli rådyrt

Krever 100 kroner å overføre 5.000 kroner, mens nettbanken gjør det gratis.

<b>SJEKK GEBYRET: </B>Skal du overføre 5.000 kroner fra Visa-kortet ditt gjennom mCash, må du ut med 100 kroner i gebyrer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKK GEBYRET: Skal du overføre 5.000 kroner fra Visa-kortet ditt gjennom mCash, må du ut med 100 kroner i gebyrer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

NB: Denne artikkelen er utdatert, og gebyrene er delvis fjernet. Den siste oversikten over gebyrene vi har gjort, finner du i vår test av Vipps mot Mcash og Mobilepay.

- Jeg skulle overføre 7.500 kroner til kona med Vipps. Da fikk jeg beskjed om at det skulle koste 75 kroner, forteller vår motorjournalist Fred Magne Skillebæk.

Vipps er sammen med mCash to norske apper du blant annet kan bruke til vennebetaling.

Men som Skillebæk raskt fant ut, betaler du heftige gebyrer for å overføre penger via en slik app.

- Så jeg gikk heller inn i nettbanken, hvor det var helt gratis å overføre pengene, forteller han.

Betaling for å betale

Både mCash og Vipps tar gebyrer for overføringer:

  • Vipps krever én krone per overføring under 2.000 kroner, og én prosent av overføringer høyere enn dette.
  • mCash krever dobbelt så mye: To prosent, fra første krone.
Det høres kanskje ikke så ille ut, men det kan fort bli mye penger ved større overføringer. Og det er langt, langt mer enn hva nettbankene krever, som ofte er helt gratis, eller har faste gebyrer på et par kroner.

Beløp å overføreVippsmCashDNB.no*Nordea.no
100,-1,-2,-0,-0,-
500,-1,-10,-0,-0,-
1.000,-1,-20,-0,-0,-
2.500,-25,-50,-0,-0,-
5.000,-50,-100,-0,-0,-
10.000,-100,-200,-0,-0,-
(*Gjelder Leve, Student og Intro, 3 kroner for andre kunder)

Se selv:

LES OGSÅ: Vi har testa mobilbetaling i butikk med Valyou, les de morsomme situasjonene

SKYLDER PÅ KORT: Både mCash-direktør Daniel R. Döderlein og Vipps mener kortselskapene har skylda for de høye gebyrene.  Foto: MCASH
SKYLDER PÅ KORT: Både mCash-direktør Daniel R. Döderlein og Vipps mener kortselskapene har skylda for de høye gebyrene. Foto: MCASH Vis mer


Innrømmer høye priser

mCash-direktør Daniel R. Döderlein forteller Dinside at gebyrene kommer fra kortselskapene, og at mCash ikke kan subsidiere disse. At det kreves prosenter, og det fra første krone, skal også skyldes kortselskapene.

- Hva synes dere om en pris på 100 kroner for å overføre 5.000 kroner?

- Vi synes det er skrekkelig dyrt. Og det er derfor vi har bygget en ny løsning for betaling, som gjør betalingene kjappere, tryggere og rimeligere, svarer Döderlein.

Han sikter til å ha en egen mCash-konto fra BN Bank koblet opp mot appen. Bruker du denne, koster ikke vennebetaling noe. Men du må da overføre penger fra din bankkonto til mCash-kontoen via nettbanken din, og så overføre pengene fra mCash-kontoen til vennen din.

- Vi vil aller helst kunne belaste alle bankkontoer direkte, sånn at alle betalingene er gratis. Men bankene som ikke samarbeider med mCASH ønsker ikke at vi skal kunne belaste kontoen din, mener mCash-direktøren.

LES OGSÅ: mCash tilbydde tusenvis for å verve venner, får kjeft for «spam»

AVBRØT OVERFØRINGEN: Da Fred Magne Skillebæk oppdaget at 75 kroner ble lagt på beløpet, gikk han heller i nettbanken.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AVBRØT OVERFØRINGEN: Da Fred Magne Skillebæk oppdaget at 75 kroner ble lagt på beløpet, gikk han heller i nettbanken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Fraråder for høye beløp

DNB står bak Vipps, og skylder på det samme som mCash: Gebyrer fra kortselskapene. Dette skal være grunnen til at det kan være langt dyrere å betale en venn med Vipps, enn gjennom nettbanken, da overføringer i nettbanken skjer uavhengig av kortselskapene.

DNB hevder videre at gebyrene egentlig er høyere enn hva Vipps-kundene betaler, og at banken derfor ikke tjener penger på tjenesten. Tanken er å ta posisjon i betalingsmarkedet, i konkurranse med blant andre mCash.

- På grunn av prisstrukturen er Vipps aller best egnet til enkle overføringer av beløp som ikke er alt for høye. Skal man for eksempel kjøpe bruktbil, vil det være best å bruke nettbanken, innrømmer informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB overfor Dinside.

LES OGSÅ: Derfor tror han ikke mobilbetaling tar av i Norge før 2020


Slik betaler du billigere

For å betale venner gjennom nettbanken, velger du bare funksjonen du vanligvis bruker for å betale regninger. Her taster du inn kontonummeret til vennen din og legger ved en melding i stedet for et KID-nummer.

Mange nettbanker fungerer fint på mobilen, og lar deg i tillegg lagre kontonumre. Da har du plutselig en tjeneste som er til forveksling lik både Vipps og mCash.

Dog ofte med krav om BankID, men bruker du BankID på mobil, byr ikke dette på noe problem.

Blant annet DNB tilbyr også egne løsninger for vennebetalinger, enten via mobilbank-appen du kanskje allerede har installert, eller SMS.

LES MER: Slik betaler du venner uten mCash og Vipps