Velskodd for høsten

Det er ikke så ofte vi ser det, men i høst er skomoten praktisk. Ganske uventet, men meget velkomment, har gummistøvlene fått sin renessanse, og lanseres i utallige fargerike varianter.


  En er en
  og to er to -
  vi hopper i vann,
  vi triller i sand.
  Zikk zakk,
  vi drypper på tak,
  tikk takk,
  det regner i dag.
  Regn, regn, regn, regn,
  øsende regn,
  pøsende regn,
  regn, regn, regn, regn,
  deilig og vått,
  deilig og rått!
   Sigbjørn Obstfelder

Ventelister

For første gang siden crème de la mer ble utsolgt på Harrods midt i den verste hypen for fem år siden står jeg på en venteliste i en butikk. Nei, det er ikke den siste vesken fra Dior, heller ikke en bil med ekstrautstyr. Jeg står på venteliste for å kjøpe meg et par gummistøvler.

For en bergenser som har Viking Kadett Classic i minst to eksemplarer i alle størrelser fra 36-39 (utslitte, men dog) i kjelleren på hytten er dette totalt uforståelig. Det skal da ikke være så vanskelig å oppdrive et par gummistøvler som attpåtil ser litt frekke ut??

Tydeligvis. En lang byrunde i hovedstaden viste totalt ribbete butikkhyller, og at det kun finnes støvler igjen for dem med innsnørte kinaføtter eller menn i drag. "Vi får inn i november", "Vi får inn i desember", var standardsvaret. I tankene flyr jeg til vestlandet for å plukke opp et gammelt par, men innså at det ville bli en dyr fornøyelse for et par støvler med hull (etter 90-tallets brettekant, du vet) og til slutt så jeg meg nødt til å sette meg på venteliste. Og der står jeg fremdeles.

Flokkmentalitet

En smule irriterende, vil kanskje noen si, at når noe først slår igjennom, vil alle ha det. I fjor var det de australske UGG-bootsa, i år er det gummistøvler (og vi vil nok sikkert se et og annet UGG-par ute og gå også, om vi ikke tar helt feil).

Uansett puster nok mang en lettet mamma ut, rundt om i det lange land, fordi det i år vil være enkelt å sørge for at tenåringene holder seg tørrskodd.

Mens man før måtte lokke eller true fjortisLise til gummistøvelhyllen, er det nå hun som drar opphavet og maser om å få den høyeste, mest rosa, mest crazy, og aller hotteste modellen.

Ikke bare skobutikker

Nytt er det kanskje at gummistøvler ikke bare selges i skobutikker. Vel er det utplukket, men gummistøvler selges på de fleste steder. Eksklusive kles- og moteforretninger fører gjerne Ralph Lauren eller DKNY støvlene, for ikke å snakke om Ilse Jacobsens bestselger med tilhørende regnjakke og sydvest.

Vi fant også gummistøvler i livsstilsbutikker, blant shabby chic'e møbler og kandelabre, hagespader og nattkjoler. Hvem hadde trodd det?