<b>JOBBE DELTID?</b> Før man tar valget er det greit å være klar over de økonomiske konsekvensene. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
JOBBE DELTID? Før man tar valget er det greit å være klar over de økonomiske konsekvensene. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

Velger du å jobbe deltid? Så mye koster det deg faktisk

Velger du deltid for å få ting til å «gå rundt» i hjemmet, kan det lønne seg å jobbe fulltid og hyre inn vaskehjelp.

Publisert
Sist oppdatert

Antallet kvinner som jobber deltid i Norge er stor, og langt flere kvinner enn menn jobber deltid. I 2014 var andelen kvinner mellom 20 og 66 år som jobber deltid, hele 34, 7 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I noen tilfeller vil det å jobbe deltid være ufrivillig, mens enkelte velger å jobbe redusert, kanskje for å følge opp barna eller få unna husarbeid.

Er det sistnevnte som spiller inn på hvor mye man velger å jobbe, kan det være greit å ta en titt på regnestykket under. Det koster nemlig mange tusen kroner å jobbe redusert, ikke bare i tapt inntekt, men også i pensjon.

LES OGSÅ: Lite ekstra lønn å juble over i 2016

Så mye taper man

Diskusjonen om det er greit å ha vaskehjelp, blant annet med tanke på om det bidrar til større klasseskiller, og at mange benytter seg av svart arbeid, skal vi ikke ta her.

<strong><b>HAR REGNET PÅ DET:</strong></b> Forbrukerøkonom Kristina Picard. Foto: STOREBRAND
HAR REGNET PÅ DET: Forbrukerøkonom Kristina Picard. Foto: STOREBRAND Vis mer


Derimot skal vi prøve å belyse hva det koster deg, rent økonomisk, å betale en vaskehjelp, framfor å jobbe redusert - og ha bedre tid til for eksempel husarbeid.

Her kan du lese mer om hvordan unngå å bruke svart arbeidskraft. Husk og at du kan betale privatpersoner for å hjelpe til i hjemmet.

Vi har derfor bedt forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand om å hjelpe oss med følgende scenario:

Person i full jobb tjener 480.000 kroner i året, og vurderer å jobbe 80 prosent deltid. I rene kroner og øre, hva lønner seg, hvis alternativet er å ansette vaskehjelp to ganger i måneden til 2.000 kroner per måned?

I rene inntekter, etter skatt, vil personen i løpet av ett år tjene 63.000 kroner mindre.

Når det gjelder tapt pensjon, vil man miste opptjening fra Folketrygden, som utgjør 17.376 kroner i løpet av ett år. I tillegg kommer tap av tjenestepensjon, hvor det er antatt 3 prosent pensjonsinnskudd av lønn fra første krone.

Dette utgjør 2.880 i løpet av ett år. På ett år taper man altså 20.256 kroner totalt i pensjonsopptjening.

Sum tapt lønn ved deltid etter skatt og tapt pensjonsopptjening blir dermed 83.256 kroner.

Dersom alternativet til å jobbe 80 prosent er å hyre inn vaskehjelp til 2.000 kroner i måneden, kommer dette altså på 24.000 kroner.

Økonomisk konsekvens å jobbe deltid

Deltid og husarbeid

I Fafo-rapporten Frivillig deltid - en privatsak fra 2012, viser forfatterne til at blant de som jobber deltid frivillig, begrunner 20 prosent valget med personlige eller familiemessige årsaker. I den samme undersøkelsen sier mange av deltidsarbeiderne at det er de som har hovedansvar for husarbeidet hjemme, og at det er en medvirkende årsak til å velge å jobbe deltid, men ikke hovedårsaken.


Regnestykket over er kun et forsøk på å illustrere hvor mye du kan «spare» på å betale for hjelp i hjemmet, fremfor å jobbe mindre for å utføre noen av de samme oppgavene. Men, som forbrukerøkonomen også påpeker:

- Så er det jo et spørsmål om den tiden man bruker på å vaske huset tilsvarer 20 prosent av et årsverk eller vaskehjelp to ganger i måneden? Antakelig ikke, sier Picard til Dinside.

Samtidig mener hun dette uansett er interessante tall for alle som vurderer å jobbe redusert en periode.

- Skatten, slik den slår ut på dette lønnsnivået, gjør at inntektsnedgangen blir mindre enn ved første øyekast, men pensjonstapet er viktig, det vil gjøre fremtidig inntekt lavere. I et scenario hvor du har lik lønn som vaskehjelpen, så må du jobbe omtrent to timer for å betale vaskehjelpen for en time fordi du betaler av skattede midler, sier Picard.

Del på deltiden

At det kan være gode grunner til å jobbe redusert i en periode, tror Picard, men hun minner om at man bør være klar over hva det gjør med økonomien.

<strong><b>I MINUS:</strong></b> Du taper ikke bare lønn, men også pensjonsopptjening, ved å jobbe deltid. Foto: BERIT B. NJARGA
I MINUS: Du taper ikke bare lønn, men også pensjonsopptjening, ved å jobbe deltid. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Hvis man er i et parforhold, bør man tenke gjennom om begge partnerne kan jobbe redusert i hver sin periode, for å sikre at begge har en viss karriereutvikling og at begge tjener opp nok pensjon til senere, sier Picard.

Som Pål Schøne, samfunnsforsker på likestilling har uttalt, vil perioder borte fra arbeidsmarkedet kunne ha negative effekter på lønnsgapet mellom kvinner og menn.

Samtidig bør man tenke over at en del forhold tross alt tar slutt.

- Dette virker kanskje ikke så viktig så lenge man lever sammen som en harmonisk familie, men det er fortsatt rundt fire av ti som blir skilt, og statistikken for samboere er mye dårligere. Derfor er disse temaene så viktige. Pensjonsopptjening deles for eksempel ikke ved brudd eller skilsmisse, legger Picard til.

Også av disse årsakene, har Knut Dyre Haug i Storebrand tidligere uttalt at ektefellen som jobber fulltid, bør kompensere for det økonomiske tapet.

LES OGSÅ: Tomt på konto før lønning?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer