Legoklossene er trygg for denne karen, men de små klossene kan bli for fristende for småbarn. Følg aldersangivelsene. Foto: COLOURBOX
Legoklossene er trygg for denne karen, men de små klossene kan bli for fristende for småbarn. Følg aldersangivelsene. Foto: COLOURBOXVis mer

Velg trygge leker

Tips til julegaveshoppingen.

Det er mye fristende på leketøysfronten, både for stor og liten. Vær oppmerksom på hva du kjøper, og husk hvem du kjøper det til.

Barn er mer utsatt for påvirkning av farlige produkter enn voksne. De putter gjerne ting i munnen for å undersøke det, eller bare fordi de har lyst. Små deler kan medføre kvelningsfare, og de kan få i seg kjemiske stoffer som er brukt i produktet. Ifølge Statens Forurensningstilsyn, mener mange forskere at barn er mer følsomme overfor kjemiske produkter enn voksne, og derfor er det gjerne satt strengere krav til produker for barn, enn det er for voksne.

Stadig flere farlige leker

Følg sikkerhetsinformasjonen som er angitt på leken. Dersom det er angitt at leken ikke passer for barn under tre år, så gjør den ikke det. Da bør du heller velge noe annet.

Skal være CE-merket

Leker er definert som produkter ment å bli brukt i lek av barn under 14 år. Det stilles krav til de som lager, innfører eller selger disse produktene. Krav til leketøy står definert i leketøyforskriften, som er basert på et EU-direktiv om leketøy. Forskriften setter krav om merking og dokumentasjon av lekens egenskaper. I tillegg finnes det forskjellige standarder, som dekker risikoaspekter som skarpe kanter, styrke og lengde av snorer, støy, små deler, innhold av diverse kjemiske stoffer, merking, innhold i bruksanvisning osv.


Alle leker som selges, skal være CE-merket. Dette er produsentens garanti for at den overholder kravene i leketøysdirektivet og de gjeldende standardene. Så får man selv vurdere hvor god garantien er.

Mange typer leketøy skal merkes med spesielle advarsler. Det gjelder for eksempel leketøy som inneholder små deler og leketøy med en rekke fysiske eller kjemiske egenskaper. Informasjonen skal være godt synlig for kjøperen.

Produsenten har ansvar for at den leken han produserer, overholder kravene. Importøren har ansvar for at den leken han importerer overholder kravene, og forhandleren må påse at leken er CE-merket. De som selger leker i Norge, er ansvarlig for at det norske regelverket følges.

På tross av alle disse leddene med alle sine plikter, skjer det at det selges leker i Norge som ikke er ifølge regelverk og standarder, og som må trekkes fra markedet. Se bare disse sakene som DinSide har omtalt den siste tiden:

Disse lekene er farlige
Denne leken utgjør kveldningsfare
McDonalds-leke kan skade hørselen
Farlig leke solgt hos Coop

Den amerikanske nettsiden HealthyToys har et register med over 1.200 leker som er testet for skadelige kjemikalier, og gradert etter hvor farlige de er. Mange av disse leketøysprodusentene kjenner vi igjen også fra norske butikkhyller: HealthyToys.org

Støy

Ett enkelt smell fra en kruttlappistol kan gi varig hørselsskade, og hørselsskader kan ikke helbredes. Mange barn, både mindre og større, liker leker med lyd i - men det er ekstra viktig at voksne som handler leker med lyd, tar en vurdering av mulige hørselsskader før de handler.

Det er maksgrenser for støy hos leker, men disse støykravene er forskjellige ut i fra hva slags leke det er og hva slags bruk den er ment til. Leketøy som er ment å kunne holdes inntil øret, skal ikke overskride 80 decibel, mens andre leketøy kan ha opptil 125 decibel. Det er ytterligere forskjellige grenser hva gjelder andre typer leker.

Vær imidlertid oppmerksom på at små barn gjerne holder alle slags typer leker inntil øret - også den type leker som "ikke er ment" å skulle holdes inntil øret. Så da hjelper det lite at det ikke er meningen at leken skal være nær øret, om lyden er så høy at den kan gi hørselsskade. Hvis et leketøy som avgir 125 dB på 50 cm avstand holdes inn mot øret, blir belastningen på øret 140 dB. Dette kan gi skadelig støybelastning på øret. Alle leker som gis til små barn bør derfor anses som inntil-øret-leker og ikke overskride 80 decibel, ifølge SFT.

Husk også at produkter som ikke er definert som leker, heller ikke behøver å holde seg innenfor støykravene. Slike produkter kan avgi støy som er potensielt skadelig for barns hørsel. Tenk på det før du eksempelvis gir et syngende suvenir-troll til toåringen.

Maling

Dersom du kjøper treleker, velg helst leker som ikke er malt. Tester viser at det fortsatt brukes maling som inneholder bly, på barneleker. Du bør også være oppmerksom på leker handlet på for eksempel en markedsplass i en eller annen europeisk storby - det er ikke sikkert denne typen hjemmelagde produkter er dekorert med miljømaling uten giftstoffer ... Og barn putter alt mulig i munnen, selv om det ikke er meningen at de skal gjøre det.

Smådeler

Ikke gi barn leker med små deler som kan kobles av eller ødelegges. Små deler som løsner mens barnet for eksempel tygger på det, kan utgjøre en kvelningsrisiko dersom barnet uforvarende skulle sette dette i halsen. Vær også varsom med leker med små deler dersom det er flere (og mindre) barn i familien.

Målesylinder for leker til barn under tre år, kan kjøpes i barneutstyrssbutikker eller hos forsikringsselskaper.

Magneter

Magneter regnes som en av de største skjulte farene for barn. Foto: Colourbox.com
Magneter regnes som en av de største skjulte farene for barn. Foto: Colourbox.com Vis mer


I 2007 ble magneter utpekt til den største skjulte faren i hjemmet av den amerikanske organisasjonen for forbrukersikkerhet (CPSC - Consumer Product Safety Commision). Små, kraftige magneter brukes ofte i leker, og kan ramle ut og bli konsumert av et barn. Inntak av to eller flere magneter, eller en magnet og en metallisk gjenstand, kan gjøre store innvortes skader; det kan forårsake vridninger og trykk på tarmene, hull, tilstopping, infeksjoner og enda verre dersom det ikke blir behandlet umiddelbart.

Vær varsom med magnetiske leker til barn under seks år.

Smykker og bijouteri

Jenter og kanskje også noen gutter, liker å pynte seg - og smykker og annen bling-bling kan dermed være fristende gaver. Vær oppmerksom på at smykker, briller og andre metalliske pyntegjenstander kan inneholde nikkel. Nikkel er forbudt brukt i kroppspynt (smykker, øredobber, knapper etc.), men det skjer likevel at slike produkter kommer på markedet.

Nikkel funnet i smykker - trekkes fra markedet

Forbudet gjelder imidlertid ikke produkter som er dekket av et belegg som reduserer avgivelsen av nikkel til en gitt grense, ifølge SFT.

Podens pynt kan føre til kreft

Kosmetikk

Det finnes etterhvert mye kosmetikk som sikter seg inn mot barn, det være seg i kosmetikkforretninger eller lekebutikker. Det kan synes som uskyldig moro, men vær varsom dersom du tenker å gi bort slike produkter til barn. Det kan inneholde ugunstige stoffer som blant annet kan fremkalle allergier. Sjekk at sminken er CE-merket, og vær spesielt varsom med produkter som inneholder parfyme, fargestoffer og konserveringsmidler.

Styr unna: DMP, dietylftalat/diethyl phthalate (DEP), DBP, parfyme og parabener (spesielt butylparaben, isobutylparaben, propylparaben og isopropylparaben).

Plastprodukter merket med en av disse, er det tryggere valget. Foto: IATP
Plastprodukter merket med en av disse, er det tryggere valget. Foto: IATP Vis mer
Unngå plastprodukter med en av disse merkene. Foto: IATP
Unngå plastprodukter med en av disse merkene. Foto: IATP Vis merStyr unna mykplast

Der dette er mulig, bør du styre unna plastleker. Velg heller bitering av tøy, umalte treleker eller leker av tøy eller plysj. Polykarbonat-plast bør også unngås.

Noen typer plast er tryggere enn andre. Leker, flasker og andre ting laget av plast, er gjerne merket slik du ser til høyre, som forteller hva slags type plast produktet er laget av. Plast nr. 1,2,4 og 5 (se illustrasjon) er de tryggere valgene, mens du bør unngå nr 3,6 og 7. Merk deg at alle type 7-plastprodukter ikke er polykarbonat, men denne gruppen er også en sekkekategori for de produktene som ikke passer noe annet sted. Dersom det er merket med nr. 7 PC, er det polukarbonat og inneholder bisfenol A.

Forbyr disse plastflaskene

Kjøp mindre

Det er selvsagt ikke moro å være liten og ikke få en eneste leke på julaften, og dette er ikke en oppfordring til kun å gi veldedighetsgaver, men det er mulig å styre unna det verste gavehysteriet. En prat med gavegiverne, og en mer bevisst holdning hos giverne til hva de egentlig gir bort, kan være en god start. Kanskje er det en idé å styre utenom lekebutikken og heller velge andre forretninger, så som bokhandleren, hobbybutikken e.l.

Her finner du nyttig informasjon:
SFTs meldinger om farlige leker som trekkes fra det norske markedet
IATP Food and Health
Statens Forurensningstilsyn om leker
Forskrift om sikkerhet ved leketøy
HealthyToys