Velg riktig kort i julestria

Det er ikke likegyldig hvilket kort du bruker i butikkene.

Julehandel på krita er ikke å anbefale.  Foto: Per Ervland
Julehandel på krita er ikke å anbefale. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det tilfeldig hvilket kort du velger når du står foran årets julehandel? Eller er du av de få som fortsatt foretrekker å betale kontant?

Garantier, renter og kortsvindel er noen av faktorene som spiller inn når du trekker ut et kort fra lommeboken. Norske kredittkort har en effektiv rente fra 14 til over 30 prosent, i tillegg har du ekstra garantier dersom du betaler med enkelte typer kort.

Her er det du bør vite før du betaler i butikken eller nettbutikken:

1. Debetkort suger rett av kontoen: Et debetkort er et kort som er knyttet til en konto i banken din. Dette har både fordeler og ulemper.

En klar fordel er at du lettere har kontroll på hva du bruker. Et debetkort kan ikke overdras, og du bruker bare de pengene du faktisk har på konto.

En ulempe er derimot komplikasjonene som oppstår hvis du blir utsatt for kortsvindel. Julen er også høytid for kortsvindlere, og med hyppig bruk av et debetkort øker sjansene for at svindlere kan få tilgang til kontoen din.

Opptrer du aktsomt, er det banken som må dekke tapet ved svindel, men det kan likevel være mer upraktisk å miste likviditeten på konto fremfor at uvedkommende bruker kredittkortet ditt. Derfor anbefaler mange at du bruker kredittkort for eksempel når du er på ferie.

2. Store forskjeller på kredittkort: Å bruke kredittkort for å handle julegaver er ikke å anbefale dersom du ikke har pengene. Kredittkort kan sikre deg mot svindel, men ingen anbefaler å ta julen på krita.

I dag er det ikke bare å velge mellom Visa og MasterCard, disse kommer nemlig i mange forkledninger og varianter.

Et MasterCard kan ha fullstendig ulike betingelser, avhengig av om du har fått det hos Nordea, DNB, eller Sparebank 1.

Bruker du kredittkort, og du vet at du vil få problemer med å betale regningen innen den rentefrie perioden er over, ja, så sørg i alle fall for å ha lavest mulig rente på kortet ditt. Fortsatt er det slik at Skandiabanken har laveste rente på kredittkort i Norge.

SE OGSÅ: Her kan du ikke angre

3. Kort sikrer deg bedre: Norske forbrukere handler stadig mer med kort. Står valget mellom kredittkort, debetkort eller kontanter, så vit at du har ulike garantier med de ulike betalingsmåtene:

- Alle som handler med kredittkort, beskyttes av Finansavtaleloven. Det betyr at du kan få pengene dine tilbake hvis du for eksempel er offer for internettsvindel eller mottar feil vare, og du har ekstra garantier hvis butikken du har handlet i, går konkurs.

- Disse rettighetene får du også hvis du bruker Visa-delen av kortet ditt, til tross for at det ikke nødvendigvis er et kredittkort du handler med. Det er vanlig Bankaxept-betaling som ikke sikrer deg i like stor grad. Les mer: Visa eller MasterCard?

Betal regningen i tide!

Har du tatt julen på kredittkort, slik mange nordmenn gjør, så sørg for å betale fakturaen innenfor fristen for de rentefrie dagene.

Alle kredittkortutstedere opererer med et beløp som du skal betale inn hver måned dersom du har brukt kortet, men dette beløpet er bare en brøkdel, gjerne to-tre prosent, av det du faktisk har brukt. Dersom du ikke er oppmerksom og betaler inn alt du skylder, vil rentene begynne å løpe.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!