Velg riktig ferievaluta

Tenker du smart på årets ferievaluta?

Ferien koster penger. Ikke minst om du har tenkt deg å dra en tur til utlandet, hvor du gjerne kjøper og opplever litt mer enn hjemme.

Men hvordan forholde seg til kort, kontanter eller andre betalingsmåter?

Sjekk vår minipristest på valutaveksling

Mange muligheter

Det gjelder nemlig å holde tunga rett i munnen når det dreier seg om ferievaluta. Det er to ting som er svært viktige: For det første: Hva er billigst? Og for det andre: Hva er sikrest?

På reisefot? Hvordan veksler du billigst - og sikrest? Bilde: Per Ervland.
På reisefot? Hvordan veksler du billigst - og sikrest? Bilde: Per Ervland. Vis mer

Velg riktig ferievaluta

  1. Valutapristest


Før ferien må du gjøre opp med deg selv hvordan du vil løse feriens betalingsproblematikk. Du kan blant annet:

  • Veksle til utenlandsk valuta før du drar (i norsk bank)
  • Ta med norske kroner til utlandet og veksle i banker eller på vekselkontorer
  • Ta med andre typer valuta (for eksempel dollar) og veksle i banker eller på vekslingskontorer
  • Bruke Visa-kort i utenlandsk minibank
  • Bruke Mastercard (kredittkort) i utenlandsk minibank
  • Bruke norsk bankkort til å kjøpe utenlandsk valuta i minibank på den norske flyplassen
  • Kjøpe reisesjekker (selv om dette nok etter hvert er ganske utgått i alle fall i de vanligste ferielandene)

Ikke bli lurt i butikken

- Du bør først og fremst ha med kort, og aller helst to kort. Ett som er vanlig Visa-kort, og ett som er et kredittkort. Du er mindre sårbar med to kort, om du skulle miste det ene, sier assisterende informasjonssjef i Nordea, Rune Sjøhelle.

Ifølge Sjøhelle er det smarte med et kredittkort, at pengene ikke blir trukket direkte fra din konto, men at du har anledning til å sjekke regningen før du betaler. Det gir en større sikkerhet.

I tillegg er det en annen svært viktig ting å være oppmerksom på, om du skal kjøpe en vare eller tjeneste i en utenlandsk butikk.

- Du risikerer å bli spurt om du vil gjøre opp i lokal valuta, eller i norske kroner. Her gjelder det å være på vakt. Du bør alltid velge lokal valuta. Velger du norske kroner, er det butikken som bestemmer kursen, og den har du ikke kontroll på, sier han.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har samme advarsel.

- Butikken kan ta en mye høyere kurs om du sier at du vil ha oppgjøret i norske kroner. Alltid velg lokal valuta, sier informasjonsrådgiver i FNH, Helene Lund.

Om du skal veksle til kontanter, er det da smartest å veksle i Norge, eller i utlandet?

- Jo mer perifert eller eksotisk et land er, jo billigere vil det ofte være å veksle ute. Men for dollar, euro og andre europeiske valutakurser, kan du like gjerne veksle i Norge på forhånd, avslutter Rune Sjøhelle i Nordea.

Kredittkort best

- Vårt generelle råd er, i alle fall til de land som nordmenn vanligvis reiser til, at man bruker kort, og fortrinnsvis Mastercard. Det går på at du ikke blir trukket direkte, slik du gjør på et Visa-kort. I tillegg at man alltid har med seg to kort, sier kontorleder i DnBNOR, Sinde Beathe Fure, og legger til:

- Men ikke ta med for mange kontakter, det går på det med sikkerheten. Ta imidlertid gjerne med litt kontanter, som du tar ut i en bankfilial, på flyplassen eller i en minibank.

I tillegg er det selvsagt smart å tenke på at man alltid tar ut ett stort beløp, fremfor mange små, da det vanligvis er gebyrer knyttet til å bruke minibanker i utlandet. Og sjekk gebyrene på ditt "gebyrfrie" Visa-kort. De fleste har nemlig ganske store gebyrer på uttak i utlandet...

Hvordan få billigst valutaveksling?

Les mer om bank&finans: