Velg riktig digital ID

Det er flere enn BankID der ute.

<b>MEST UTBREDT:</B> Flertallet av norske bankkunder bruker BankID. men det digitale legitimasjonen kan brukes en rekke andre steder også. Foto: NTB SCANPIX
MEST UTBREDT: Flertallet av norske bankkunder bruker BankID. men det digitale legitimasjonen kan brukes en rekke andre steder også. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Elektronisk ID og digital signatur er i ferd med å erstatte pass og førerkort. Og skal du innom banken eller benytte deg av offentlige tjenester på nett, må du ha det.

Bankenes system for elektronisk identifikasjon er suverent størst på dette området. BankID fungerer stort sett overalt, også hos skattemyndighetene og de fleste andre kommunale og statlige etater.

Men de er ikke alene.


Med offentlige tjenester kan du også bruke MinID. Unntaket er imidlertid helseopplysninger, som krever høyere sikkerhetsnivå.

Skal du sjekke selvangivelsen din, må du fortsatt inn på Altinn.

Direktoratet for Forvaltning og IKT (Difi) har for øvrig laget en praktisk guide som forklarer de ulike innloggingsmåtene til offentlige ressurser.

Helse: 2,3 millioner nordmenn har nå tilgang til kjernejournal

Trenger du mer enn BankID, da?

Samme sikkerhetsnivå har også to kommersielle aktører som begge er godkjent for innlogging i offentlige tjenester: href="http://www.buypass.no">Buypass og Commfides).

HOS MYNDIGHETENE: Du kan bruke MinID til alt, bortsett fra helseopplysninger. Foto: DIFI
HOS MYNDIGHETENE: Du kan bruke MinID til alt, bortsett fra helseopplysninger. Foto: DIFI Vis mer

Og siden regjeringen har lagt opp til at dette er et åpent marked, kan det komme enda flere til etterhvert.

Er det noen fordeler ved å velge noe annet i tillegg til eller i stedet for BankID? Vi har sjekket hva de ulike aktørene lover, og hvilke tjenester på nettet de støtter.

Lite populær: Nesten ingen bruker BankID-appen

Brukes nesten overalt

BankID er det mest universelle, med hele 3,3 millioner brukere. Siden ID-en er knyttet til banken din, kan du benytte den til betaling i så godt som samtlige nettbutikker.

GI BUD: OBOS og Prrivatmegleren og andre eiendomsmeglere bruker Tryggbudgivning.no med BankID. Foto: TRYGGBUDGIVNING.NO
GI BUD: OBOS og Prrivatmegleren og andre eiendomsmeglere bruker Tryggbudgivning.no med BankID. Foto: TRYGGBUDGIVNING.NO Vis mer


Også som legitimasjon utenfor banken er BankID i ferd med å få fotfeste, for eksempel hos eiendomsmeglerne. Flere av dem bruker nå tryggbudgivning.no, der det er mulig å bruke BankID som legitimasjon når du byr på boliger.

LES OGSÅ: Slik kvitter du deg med kodebrikken

Ulike sikkerhetsnivåer

I likhet med de to kommersielle aktørene Buypass og Commfides har BankID sikkerhetsnivå 4. Det betyr at du også kan få tilgang til helseopplysninger.

MinID har derimot bare sikkerhetsnivå 3, noe som betyr at du i tillegg må logge deg inn med BankID, Buypass eller Commfides dersom du for eksempel skal ha tilgang til din kjernejournal.

Både nivå 3 og 4 innebærer såkalt tolagsidentifikasjon. Det betyr at du får tildelt en ekstra engangskode i tillegg til passordet, enten via mobilen eller via en kodebrikke.

Forskjell på det høyeste (4) og det nest høyeste (3) sikkerhetsnivået er at du ved nivå 4 (BankID, Commfides, Buypass) må møte opp personlig og legitimere deg med pass eller førerkort for å få ID-en.

De aller fleste gjorde dette da de opprettet konto i en bank. Dermed er BankID-en gyldig også om du senere har byttet bank.

Digital ID: Alt du vil vite om innloggingen

Store på pengespill

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
SPILLKORT: Norsk Tipping har gjort Buypass til nummer to, etter BankID.  Foto: BUYPASS
SPILLKORT: Norsk Tipping har gjort Buypass til nummer to, etter BankID. Foto: BUYPASS Vis mer


Mange som spiller pengespill hjemmefra vil kjenne til BuyPass. De har nemlig et samarbeid med Norsk Tipping.

Selskapet oppga i mai i år at de utgangen av 2014 hadde de 2,2 millioner brukere - 500 000 av disse på mobil.

Likevel er det bare 200.000 av brukerne som har registrert seg på sikkerhetsnivå 4, altså med mulighet for å bruke offentlige helsetjenester.

Alle Norsk Tippings kunder får Buypass-spillerkort gratis, men dette kan bare benyttes hos Norsk Tipping. Det koster 59 kroner å oppgradere det til en fullverdig nivå 4 Buypass-ID som også kan brukes andre steder. ID-en varer i tre år før det må fornyes med ytterligere 59 kroner.

LES OGSÅ: Trenger du forsikring mot ID-tyveri?

Kort og kortleser

Er du ikke Norsk Tipping-kunde kan du bestille et kort til 379 kroner og en kortleser til 165 kroner. Kortet er gyldig i 3 år og må kjøpes på ny når det utløper. Kort og leser hentes på postkontoret, og da må du vise legitimasjon (pass, førerkort) i henhold til nivå 4- sertifiseringen.

Du kan naturlig nok ikke bruke Buypass for å logge deg inn i banken. I forsikringsbransjen har de derimot en fot innenfor. Tryg forsikring er blant selskapene som er tilknyttet, og både Posten og Komplettbank.no er blant de som lar deg logge inn på denne måten.

BankID: Skiller ikke store og små bokstaver

Mest for næringslivet

MINNEPINNE: Commfides bruker USB-minnepinne for å identifisere brukerne. Foto: COMMFIDES
MINNEPINNE: Commfides bruker USB-minnepinne for å identifisere brukerne. Foto: COMMFIDES Vis mer


Commfides er den minste av aktørene, og har mer fokus på næringslivet enn private kunder. Disse kan bestille et personlig sertifikat for 1.180. Dette varer i tre år før du må fornye det. Systemet bruker en USB-minnepinne sammen med PIN-kode.

En ulempe er det at du er bundet til Windows-PC. Systemet takler foreløpig ikke Mac eller Linux, og det finnes heller ingen mobilløsning.

Blant listen over brukersteder finner du et stort antall norske kommuner og statlige institusjoner, men vi finner ingen nettbutikker som støtter ID-en.

Også fysisk lås: Denne døra åpnes med BankID
Forhatt innlogging: Endelig Java-fri
Brukthandel: Bank-ID nå også på Finn