Vekten øker vekta

Besatt av kiloene? Jenter som veier seg ofte, får lettere usunne spisevaner og går oftere opp i vekt.

Man skulle kanskje tro at hyppige turer på badevekta sørget for å holde kiloene under kontroll. Men en studie som er utført blant studenter i Minnesota viser imidlertid det stikk motsatte:

Jentene som var mest besatt av veiing, endte oftere opp med å hoppe over måltid, bruke avføringsmidler og overspise for deretter å kaste opp for å slanke seg.

I løpet av fem år ble resultatet for de fleste av dem en dobbelt så stor vektøkning enn hos jentene som ikke veide seg regelmessig.

Les også: Slutt å tenke - bli slank!

Usunn fokusering
- Det å gå på vekta og veie seg hver dag, kan føre til et usunt fokus på vekt, sier hovedforsker Dianne Neumark-Sztainer ifølge nyhetsbyrået AP.

Første del av studien ble utført blant rundt 2500 studenter på junior high og high school i 1998 til 1999. Ti prosent av dem sa da at de veide seg ofte.

Fem år senere ble det gjort en oppfølgingsstudie, og da sa 92 prosent av disse jentene at de tok i bruk usunne virkemidler for å kontrollerte vekta, som å hoppe over et måltid en gang i blant. Dette gjaldt for 68 prosent av jentene som ikke veide seg regelmessig.

Gjelder ikke guttene
Ifølge Neumark-Sztainer har dette sannsynligvis en sammenheng med jentenes underliggende bekymring for vekta. Men selv når forskerne justerte resultatene i forhold til kroppstilfredshet, viste resultatene en link mellom hyppig veiing og dårlige spisevaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant guttene som deltok i studien, førte ikke hyppig veiing til vektøkning.

Ifølge professor i fedme, Grethe Støa Birketvedt kan stress i forhold til å gå ned noen gram hver dag, øke produksjonen av hormonet kortisol. Økt nivå av dette stresshormonet vil føre til at kroppen sender signaler til hjernen om at du er sulten, som igjen fører til mer mat.

Les hele saken her: Besatt av vekten

 

Mozon.no, 14.12.2006