Vekk med blått godt

Godtegiganten Nestlé fjerner blå Smarties fra hyllene. Fargestoffet kan være farlig for barn.

Slikkemunner over hele landet jublet da tilsetningsstoffet "Briljant blå", også kjent som E 133, ble godkjent i Norge.

Men nå trekker produsenten Nestlé tilbake sine blå Smarties fra godteposene.

Den offisielle årsaken er at forbrukerne ønsker seg mer naturlige fargestoffer. Men noen mener at Nestlé nå lar seg presse av flere forbrukerorganisasjoner og forskere som advarer mot farlige bivirkninger, skriver Daily Mail.

- Ikke forbudt
Fram til 1999 hadde Norge ganske konservative regler for såkalt "matsminke" og andre typer kunstige tilsetningsstoffer. Men med tilpasning til EØS ble det nødvendig å lempe på regelverket.

- Ut ifra den kunnskapen vi har i dag, ser vi ingen grunn til å forby fargestoffer som "Briljant blå" i Norge. Men dette er et område som er under stadig vurdering av internasjonale helsemyndigheter, sier rådgiver Ingvild Tømmerberg i Mattilsynet til Mozon.no.

Farlig farge
Selv om norske helsemyndigheter så langt har godtatt bruken av "Briljant blå", mangler det ikke på advarsler mot fargestoffet. Stoffet er registrert som kreftfremkallende av det amerikanske miljøverndepartementet, og tidligere undersøkelser viser en mulig forbindelse med problemer som hyperaktivitet og allergiske reaksjoner.

Kritikerne til slike fargestoffer er spesielt bekymret for helsen til barn som får i seg en kombinasjon av mange kunstige tilsetningsstoffer.

- Vi applauderer Nestlé, dette er gode nyheter for barnas helse. Vi skulle ønske at myndighetene nå fulgte opp og nedla et lovforbud mot dette stoffet, sier Lizzie Vann ved Organix til Daily Mail.

 

Mozon.no, 12.05.2006