Vekk med 50-øringen?

Svenskene vil droppe den, mens vi nordmenn ikke blir kvitt den. Ennå.

Hvor ofte bruker du egentlig 50-øringer? Er de stort sett bare med på å fylle opp lommeboken din?

Kanskje du, som mange andre, har erstattet mye av pengebruken med kortbruk? I 2007 økte kortbruken med 12 prosent, og det er liten grunn til å tro at bruken er blitt redusert siden da, ifølge tall fra Bankenes betalingssentral. I tillegg viser tall fra Norges Bank at kontanter blir mindre og mindre brukt som betalingsmiddel.

Så da blir spørsmålet: Hvorfor ikke pensjonere 50-øringen?

Slik får du mer penger i år

12 gode tips!

Ingen planer om å kutte

Det er Norges Bank som har ansvaret for å utstede sedler og mynter i Norge, samt fremme et effektivt betalingssystem.

I Norges Bank diskuteres det nok om hvilke mynter og sedler som burde bli brukt i et effektivt betalingssystem. Men dere som håper Norges sentralbank skal anbefale at 50-øremynten fjernes, må nok belage dere på en skuffelse.

- Norges Bank har ingen planer i øyeblikket om å kutte ut 50-øringen, er den klare beskjeden fra kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i Norges Bank.

Les også: Lommeboken din avslører deg


Svenskene vil fjerne

På andre siden av grensen er det ganske sannsynelig at 50-øringen vil forsvinne innen kort tid. Riksbanken, den svenske sentralbanken, oppfordrer nasjonalforsamlingen om å fjerne den lille mynten, slik at 1-kroningen blir minste myntvalør i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Riksbankens statistikk tyder på at 50-øringen brukes stadig mindre som betalingsmiddel, melder Riksbanken, som også vider til en undersøkelse der to av tre svensker mener mynten burde pensjoneres.

50 øre

Bruker du 50-øringen? (Avsluttet)
Aldri(39%) 563
Veldig sjelden(38%) 550
Ja, det hender(23%) 337
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Til og med handelsnæringen mener mynten burde avskaffes, skriver Riksbanken på sine nettsider.

Om Riksbanken får gjennomslag av svenske politikere, vil 50-øringen bli ugyldig som betalingsmiddel i oktober 2010.

Økonomisk kriminalitet

Foreløpig ser det ut som vi må smøre oss med tålmodighet før vi får vite hva som skjer med 50-øringen her til lands.

Samtidig er det en annen heftig, og kanskje viktigere diskusjon som blant annet regjeringen har tatt initiativ til den siste tiden: Bør 1000-lappen fjernes?

Finansdepartementet mener de aller færreste bruker 1000-lappen som betalingsmiddel, samtidig som disse sedlene ofte blir brukt til økonomisk kriminalitet.

– På bakgrunn av at bruken med tusenlappen i forbindelse med kriminell omsetning kan synes å være tiltakende, mener jeg at det er grunn til å foreta en nærmere vurdering av nytten av å beholde tusenlappen opp mot ønsket om å gjøre kriminell omsetning vanskeligere, har statssekretær Ole Morten Geving (Sp) i Finansdepartementet uttalt til Aftenposten.

Men å fjerne 1000-lappen blir også møtt med skepsis.

- Hvis vi skal bort med tusenlappen så blir det dobbelt så mange 500-lapper eller 5 ganger så mange 200-lapper. Så det blir et helt formidabelt volum. Sånn sett så vil hele operasjonen bli ganske kostbar, har leder for Skattekrim Øst, Jan-Egil Kristiansen, uttalt til TV2 Nyhetene.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.