Veien til en god ferie

Det er ikke lenge til feriemåneden braker løs. Hvordan klarer du overgangen fra en hverdag fylt med e-poster, møter og stress til fredelige og rolige dager?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalenderen i Outlook koker, deadlines henger som svarte skyer over hodet ditt og hjemme ser det ut som en levende slagmark. Tusen ting som må bli gjort, hundre ting som skulle ha bli blitt gjort og så liten tid…For nå er det jo ferie snart!

I følge tall fra Statistisk sentralbyrå viser tall fra Ferieundersøkelsen at 65 prosent av befolkningen reiste på sommerferie i 2003 og 62 prosent i 2004.

Men om alle har en like bra ferie, er mer usikkert.

For å gjøre den kommende ferien så bra som mulig kan det være fornuftig å trappe ned allerede nå.

- Det er fornuftig å prøve å bli så à jour som mulig før man drar, eller kanskje like viktig: Kommuniser til andre at de ikke kan forvente noen tilbakemeldinger før over ferien. Man kommer alltid til et punkt hvor man ikke rekker å gjøre ting ferdig, og da er det bedre å formidle dette, fremfor å ta det med seg som dårlig samvittighet inn i ferien, er rådet til psykolog Bjørnar Olsen, som også er redaktør innen samme fagfelt i Gyldendal Akademisk.

For det nytter ikke å gå og vente på å bli à jour, for så å ta seg fri, for det vil vel med hånden på hjerte neppe skje?

Når du så har pakket ned PC-en og gitt alle kolleger en god sommerklem, er utfordringen å kutte alle tråder og ta deg helt fri.

Nei til dårlig samvittighet!
- Hvis du ikke kan ta helt fri, bør du lage tydelige "jobbsoner" i løpet av dagen eller ukene, for eksempel ved at man kun er tilgjengelig på mobil mellom klokken 9 og 10 eller har den på lydløs. Man bør også kun sjekke mail på morgenen eller ettermiddagen, sier Olsen.

Eller hva med å glemme "innbunken" igjen på jobben? Kort sagt: Begrens din tilgjengelighet og unngå å ta med deg arbeid på ferien, er rådet til Olsen.

Det er flere årsaker til at det store stygge jobbtrollet blir hengende over hodet vårt og at vi ikke klarer å slippe oss helt fri og nyte feriedagene.

- For noen er det kanskje helt nødvendig å være tilgjengelig, man har kanskje ikke råd til å ta seg fri. For det andre kan det skyldes at grenseoppgangene mellom jobb og privatliv er utydelig. Andre synes at jobben rett og slett er så morsom at det er utenkelig å ta seg fri, eller at det er i ferien man får tid til å gjøre de morsomme sidene av arbeidet sitt - når arbeidsdagen ikke er fylt opp med andre gjøremål, sier psykologen.

Mange synes også det er vanskelig å leve i nuet, å leve her og nå. En mulig forklaring på dette kan være at det er så nyttig og bra for oss å lære av fortiden og samtidig planlegge fremtiden.

- Da blir det liten plass igjen for å være fokusert på her og nå.

Da gjenstår det bare å ønske god sommerferie! Tre uker, er anbefalingen!

Og husk at det er viktig med vaksine.

 

Mozon.no, 15.06.06