Vedfyring - både billig og dyrt

Som input fra markedet i våre beregninger av kostnadene ved vedfyring, brukte vi tre uavhengige kilder. - Ikke billig nok, mener bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


For å få et grep om markedsprisene, ringte vi tre tilfeldige vedleverandører i Oslo-området tirsdag denne uken.

  • Løvenskiold-Vækerø, divisjon skog i Eiksmarka, selger ikke ved per favn (2.400 liter). Du kan imidlertid, ved personlig oppmøte i Sørkedalen i Oslo-området, få kjøpt ved for 750 kroner per 1.000 liter.
  • Hos grossisten Baltic trade, også Oslo, ble vi henvist til deres kontakt, som selger 60-liters sekker for 70 kroner. Kontakten opplyste imidlertid at lageret var nokså skrantent, og at han neppe hadde nok til å kunne levere så mye som 1.000 liter denne uken.
  • Vår tredje kilde, Klaus Aasvangen, også Oslo, opplyste at han var utsolgt frem til neste sesong, men at veden han hittil hadde solgt, var omsatt til 600 kroner for en storsekk på 1.000 liter.
Vårt valg falt på middelverdien av disse markedsprisene, og produktet som faktisk var tilgjengelig. Løvenskiold-Vækerøs pris på 750 kroner per storsekk ble lagt til grunn.

For dyrt

Bransjeforeningen, Norsk Ved, mener imidlertid at våre innhentede markedspriser gir for høye priser, og at storsekk på 1.000 liter er en lite relevant enhet.

- Når det gjelder prisen på ved, mener vi det er riktig å beregne prisen ut fra at man kjøper ved i favner, og da fortrinnsvis bjørk. Prisen på denne ligger på ca 1.500 kr. Det er også et faktum at mange bruker skogsved, denne koster under 1.200,- kr i landsgjennomsnitt, sier daglig leder i Norsk Ved Rune Østgård til DinSide.

- Det er få, - eller ingen, som kjøper ved i sekker for å dekke sitt varmebehov for en hel vinter, mener Østgård.